Kot vsa leta doslej so nekateri živino, zlasti teličke, na velikoplaninske pašnike pripeljali, nekateri od tistih, ki so jo prignali, pa so imeli kar polnih šest ur dolgo pot in so se od doma odpravili že sredi noči. Kot pravijo najbolj izkušeni pastirji, ki bodo vse poletje vstajali ob 4. uri zjutraj, tudi živina že pozna pot in se na njo rada poda, saj se veseli sočne paše.

Vroče tudi v dolini

Sicer pa se je na Kamniškem poletje začelo tudi že v dolini, saj so v soboto z dnevom odprtih vrat na stežaj odprli tudi vrata na poletno kopališče Pod skalco. Na zavodu za turizem in šport pravijo, da so pred tem na kopališču opravili vsa nujna investicijsko-vzdrževalna dela, na bazenu pa bo vso sezono poskrbljeno tudi za celodnevno gostinsko ponudbo ter veliko zabave. Cena dnevnih vstopnic je enaka lanski, in sicer za odrasle 3,5, za učence, dijake in študente dva evra, za predšolske malčke pa evro. Družinska celodnevna karta bo stala šest, sezonska za odrasle 40, za učence, dijake in študente pa 25 evrov. Kopališče bo med tednom odprto od 10. do 18. ure, konec tedna in med prazniki pa uro dlje. Program animacij bo zajemal tečaje plavanja, odbojko v vodi, odbojko na mivki, namizni tenis in še marsikaj.

Skriti kotički Kamnika

Na zavodu za turizem in šport so pred poletjem pripravili tudi novo zgibanko Poletje v Kamniku, kjer je najti obilico podatkov o tem, kam vse se je mogoče odpraviti in kaj vse početi v mestu in bližnji okolici. Namenjena je vsem, ki želijo odkriti skrite kotičke Kamnika in okolice ter prisluhniti zgodbam, ki jih pripoveduje bogata zgodovina, pravijo na zavodu.

Od 21. junija bodo vsak dan ob 10. uri pripravili tudi turistično vodenje po Kamniku v slovenskem in angleškem jeziku. Cena vodenja bo odvisna od števila udeležencev, in sicer od dva do pet evrov na osebo. Vsako soboto bo do glavnih turističnih znamenitosti vozil tudi Kamnik bus z lokalnim turističnim vodnikom, lahko pa si izposodite tudi Kam-kolo, ki je prvo uro brezplačno, za vsako nadaljnjo uro pa je treba odšteti dva evra. Obiskovalcem ponujajo tudi kupon ugodnosti kamniških turističnih ponudnikov. Velja tudi za okusne domače dobrote, ki so združene pod znamko Okusi Kamnika. Med tipičnimi jedmi je tudi velikoplaninski sir trnič, ki ga lahko kupite v trgovinici TIC Kamnik, kjer boste izvedeli več o izdelavi in receptih, pri katerih ga lahko uporabite.