Kanin zanimanje zbudil pri Rusih

Zaradi ostre zime Kanin s slovenske strani za povprečnega turista, ki ne pleza po skalah, ostaja nedostopen tudi to poletje. »Brez nekaj vloženih milijonov evrov te naprave na Kanin ne bodo več vozile ljudi. Vprašanje je, ali je sedanjo infrastrukturo sploh mogoče zagnati,« se sprašuje Stritih. Edino vredno opremo ob polomljenih stebrih žičnic in sedežnic predstavljajo trije teptalni stroji. Zato se Stritihu zdi prav, da se je stečajna upraviteljica celotno premoženje odločila prodajati po sistemu nižanja izklicne cene. »Kdor se bo za nakup opogumil, mu je treba čestitati,« pravi Stritih. A če v dolini denarja ni, zna mogoče ta priti iz Zakavkazja. Pri Bovški razvojni zadrugi, stečajni upraviteljici in bankah upnicah se je namreč že oglasila skupina zanesenjakov iz Rusije, ki se z ekstremnim smučanjem ukvarja na Kavkazu. V zadrugi pravijo, da bodo vsakršnemu kupcu po najboljših močeh pomagali pri vzpostavljanju povezave smučišča z lokalnim okoljem – s povezavami torej, ki so doslej šepale.

Binkoštni prazniki napovedali dobro sezono

Ob napovedi, da se bo posoški zimski in letni magnet prodajal na dražbi, pa se je v Posočju minuli konec tedna začela poletna turistična sezona. Hotel Kanin ostaja zaprt, zato pa je hotel Alp čez poletje znova odprl vrata in s posebnimi popusti medse vabi tudi nekdanje redne stranke hotela Kanin. Gizela Flajs, ki je v hotelu pristojna za prodajo, ocenjuje, da bo letošnji junij boljši od lanskega, ob minulih binkoštnih praznikih so namreč nemški in avstrijski gostje lepo zapolnili hotel. Tudi za naprej imajo kar nekaj rezervacij – avgusta bodo gostili slovenske, avstrijske in italijanske študente ter nemške smučarske klube, septembra pričakujejo nemške oficirje, ki v Bovec prihajajo ob stoletnici prve svetovne vojne. »V Bovec vse bolj privabljajo kolesarske poti, ponudba s spuščanjem po jeklenih vrveh ali zip-line in pot Alpe-Adria Trail, ki se razteza od Grossglocknerja do Jadrana,« pojasnjuje Flajsova.

Dobre sezone si obetajo tudi ponudniki užitkov na vodi. Adis Hrovat iz Bovec rafting teama pravi, da tako dobrih binkoštnih praznikov že dolgo ni imel. Vse kaže, da bodo v Posočju po letih neurejenih razmer letos vendarle sprejeli odlok o plovbi po reki Soči, jutri pa naj bi bilo znano tudi, ali bo izobraževalni program domače Kanjoning zveze dobil blagoslov pristojnega strokovnega sveta Republike Slovenije za šport za podeljevanje licenc šolanim vodnikom soteskanja. Če se bo več kot enoletni boj končal pozitivno, bodo namreč v struge potokov turiste znova vodili tudi domači vodniki. Doslej so jim posel odnašali tujci – brez vsakršnih licenc.