Ne pozabite znanstveno utemeljenega nasveta uprave verige ameriških restavracij s hitro prehrano, v katerem so svojim delavcem, ki ob plačilnem dnevu niso vedeli, ali naj se ustrelijo ali obesijo, svetovali, naj si najdejo še eno službo. Dve plači pa bi ja morali zadoščati za plačilo operacije perforiranega slepiča petletnemu sinu. Sledil je plaz fantastičnih zamisli o samooskrbi, s katerimi so reveže in nesposobneže bogati napotili, naj papriko, kumarice, žitarice, čebele in koze gojijo in redijo v svojih kopalnicah, spalnicah in na strehah avtomobilov. Trgovina je draga, domače pa je domače! Je pa res, da so revni sumničavi – najbrž je to gensko pogojeno – do nasvetov korporacij in od njih plačanih znanstvenih ustanov. Zato je zaželen osebni pristop, nasvet bogatina iz sosednje ulice, našega človeka, bi rekli, ki mu je uspelo.

Ni čudno, da so bili po širni Veliki Britaniji toplo sprejeti drobni nasveti baronese Rawlingsove ubogim na duhu in na tekočem računu, s katerimi se veliko prihrani. Stoje na stopnicah svoje 13-sobne podeželske hiške je rojakom toplo priporočala, naj naredijo kot ona in drobtinic od toasta nikar ne zavržejo, ampak jih skrbno pobirajo z mize in jih potem umešajo v razžvrkljani jajček in spečejo. Da je to pojedina za bogove, jim je zaupala. In da, ko je zima huda, naj nikar ne grejejo stanovanja, saj tudi sama greje samo 11 soban, ampak naj raje kupijo električno odejo in se potem cela družina zvečer stisne pod njo. Če se nekdo tušira, naj bodo vrata kopalnice odprta, da bo gorka sopara prežela ves domek.

Ker ve, da revni britanski delavci in upokojenci radi prirejajo vrtne zabave, jim odsvetuje najemanje senčnikov, ki so znani tudi kot gadafiji, ampak naj gostom kupijo poceni papirnate klobučke, če pa bi se k dežju pripravljalo, naj hitro stečejo v hišo. Kanapejčke naj sproti delajo, ne pa da jih nagrmadijo na pladnje, potem pa si jih gostje v žepe tlačijo in jih, bogme, veliko v smeteh konča. »Dragi sorojaki, ne zavrzite ene same gumice, niti centimetra papirja, s katerim so vam darove zavili. In niti koščka mila ne. V omaro z njim, da bo molje preganjal,« svetuje baronesa. In tudi pozorno naj spremljajo popuste. Ona je denimo na last minute dobila sila ugodne počitnice na Bahamih in je namesto 22.000 plačala samo 18.400 evrov. Da ne govorimo o 63-odstotnem popustu na diamante pri Graffu sredi Londona. Nor bi bil in zapravljivec, kdor tega ne bi izkoristil, pravi baronesa. In ona ve. Kako pa mislite, da je prišla do nekaj milijonov evrov vrednega premoženja. Z gospodinjskimi prihranki!