Znebite se odvečnih stvari

Več stvari je nakopičenih v sobi, bolj utesnjeni se počutite v njej. Razmislite o tem, da bi kak kos pohištva prestavili v drugo sobo ali pa ga celo prodali, zlasti če govorimo o starem predalniku, na katerem se nabira prah, ali pa številnih spominkih, za katere se sploh ne spomnite več, kje ste jih kupili. Stare omare nadomestite z novimi, v katere lahko shranite več stvari. Z mize, nočne omarice in polic pospravite vse reči, ki jih ne potrebujete. Ko vstopite v spalnico, morate biti z videzom zadovoljni.

Izberite pohištvo, primerno velikosti sobe

Če se v sobi počutite utesnjeno, je to morda zaradi pohištva, ki je preveliko za prostor. Velika omara in majhna soba? Nekako ne gre skupaj, kajne? Izberite nekaj kosov pohištva, ki jih potrebujete, ter jih porazdelite po sobi. Za nekatera oblačila, ki bi sicer ležala na postelji ali na tleh, pa lahko na zadnjo stran vrat pritrdite obešalnik.

Škatle za shranjevanje potrebščin

In kaj zdaj, ko ste kupili manjše omare in iščete dodaten prostor za oblačila in druge potrebščine? Uporabite košare ali kartonske oziroma plastične škatle, ki jih lahko postavite na omaro ali pod posteljo. Izbirate lahko med številnimi barvami, pa še poceni so. V njih lahko imate poleti zimska oblačila ter obratno, pod posteljo pa lahko pospravite igrače ali posteljnino, ki je ne potrebujete. Nekatere postelje imajo med ležiščem in tlemi dovolj prostora, da podnje spravite veliko škatlo za shranjevanje, kar je še posebej priročno. Napolnite jo s knjigami, časopisi ali drugimi drobnarijami.

Omare z ravnimi linijami

Nakopičene stvari so lahko pravi izziv, sploh takrat, ko še sami ne veste natančno, kaj iščete. V spalnici izmerite, koliko prostora je na zidovih, nato pa preverite, koliko prostora zavzemajo omare in pohištvo. Odločite se za omare ravnih linij namesto modernih z nepravilnimi koti. Takšno pohištvo namreč zavzame več prostora in hkrati onemogoči prost prehod po sobi. Prazni zidovi pa vam puščajo še malo umetniške svobode in na videz odpirajo prostor.

Ustvarite si bralni kotiček

Včasih koncept spalne sobe dojemamo napačno: le kot prostor, v katerem spimo, se preoblačimo in ga nato takoj zapustimo. Spalnica je lahko še kaj več kot le to! Vanjo postavite lučko, majhen stol ali pa vrečo za sedenje, s čimer boste takoj ustvarili kotiček za branje. Na enega od zidov namestite nekaj polic za knjige, še najbolje na zid nad posteljo, kjer vam bodo na dosegu roke, če radi berete, nimate pa prostora za nočno omarico. Kotiček osvetlite z lučmi.

Pametno izberite barve

Temne barve sobo, ki je že tako ali tako majhna, navidezno naredijo le še manjšo. Če brez temnih barv res ne morete živeti, jih vključite v obliki posteljnine, blazin in drugih dodatkov. Svetle barve pa uporabite na zidovih, s čimer boste vizualno odprli prostor. Na okna obesite tanke zavese ter v sobo spustite čim več naravne svetlobe.

Ni treba, da je strop dolgočasen

Strop daje peto dimenzijo prostora, na kar mnogokrat pozabimo. Nanj lahko nalepite luno in zvezde ali pa kakršne koli druge motive, ki vam padejo na pamet. S šablono lahko narišete številne vzorce, a vendarle pazite, da pri tem ne pretiravate. Če so na stenah tapete, lahko strop pobarvate v eni od barv iz vzorca le-teh.

Ogledalo, ogledalce

Poleg tega, da lahko v njih preverite, kako ste videti, preden se odpravite ven, pa ogledala ustvarjajo tudi iluzijo prostora in v sobo pritegnejo dodatno svetlobo. Če je mogoče, zrcalo postavite na steno nasproti okna, če pa to ni možno, se poigrajte z njegovo obliko.

Televizor – da ali ne?

Odločitev je seveda vaša. Če se odločite za televizijski sprejemnik, razmislite o takšnem, ki ga lahko namestite na zid, ali ki na omarici zasede malo prostora. Če niste navdušeni nad televizorjem, lahko v spalnico prinesete radio. Lahko izberete takšnega, ki bo imel majhne in ozke zvočnike, ki jih lahko enostavno priključite na glasbeni predvajalnik. Tako se boste lahko pred spanjem sprostili z glasbo.

Ustvarite središčno točko

Če imate kako umetnino, je čas, da jo obesite nad posteljo, s čimer boste pozornost usmerili vanjo. Če s posteljo niste najbolj zadovoljni, vam je pa všeč starinska omarica, nanjo postavite vazo s cvetjem, ki bo privabljala poglede. Sobo lahko popestrite še s pisano posteljnino ali nalepkami za zid. Uporabite domišljijo in z njo poudarite vse tisto, kar vam je všeč, in skrijte drugo, kar vam ni.

Vir: www.neon.com.hr