Vsako leto se vrsta ljudi v svojem domu poškoduje z različnimi potrošniškimi izdelki, zato je dobro vedeti, katere so največje skrite nevarnosti. Morda tudi vi vsak dan uporabljate nevarne izdelke ali naprave, a se ne zavedate, da vas lahko poškodujejo. Zavedanje, da na nas prežijo skrite nevarnosti, nam pomaga, da se pred njimi zaščitimo, in to brez stroškov ali le z zelo majhnim vložkom. Oglejmo si pet najpogostejših skritih nevarnosti za nesreče in poškodbe.

Magneti

Današnji majhni in močni magneti so del igrač, otroških kompletov za gradnjo in nakita. Tako kot narašča število izdelkov, ki vsebujejo magnete, tako narašča tudi število resnih poškodb otrok. Če magnet pade z igrače, ga malček lahko da v usta in pogoltne, prav tako lahko pogoltne kos sestavljanke, ki vsebuje magnet. Če otrok ločeno poje dva magneta ali več ali pa magnet in košček druge kovine, se v prebavnem traktu privlačita in obstaneta na mestu. Posledice so perforacija, zaprtje črevesa, infekcija in celo smrt, če poškodbe, ki jo je težko diagnosticirati, ne začnemo zdraviti hitro in pravilno.

Nasvet: Bodite pozorni na magnete in magnetne delce ter jih držite proč od otrok, mlajših od šest let. Spremljajte seznam odpoklicanih izdelkov; če imate tak izdelek, ga takoj nehajte uporabljati in ga vrnite prodajalcu, ki vam mora povrniti kupnino.

Odpoklicani izdelki

Zveza potrošnikov Slovenije redno objavlja seznam odpoklicanih izdelkov, kot so igrače, oblačila, otroški nakit, orodje, tehnične naprave, elektronski izdelki in električne naprave. Ozaveščeni potrošniki niso pasivni in preverjajo, ali so izdelki, ki so jih kupili, brezhibni, kar še posebno velja za izdelke za otroke.

Nasvet: Nevarne izdelke takoj odstranite iz doma ter redno spremljajte seznam odpoklicanih izdelkov ali pa se naročite na elektronska obvestila o odpoklicu – rešite lahko svoje življenje ali življenje ljube osebe.

Prevrnjeno pohištvo

Pohištvo in veliki gospodinjski aparati, kot so televizorji, se lahko prevrnejo in poškodujejo ali celo ubijejo majhne otroke. Nesreča se zgodi, ko otroci plezajo na televizijska stojala, knjižne omare, predalnike ali pisalne mize. Če je televizor postavljen na vrh pohištva, se lahko prevrne in povzroči poškodbe glave in zlome. Zato na televizorju, pohištvu in pultih ne puščajte zanimivih predmetov, kot so igrače, daljinski upravljavci in sladkarije, da ne premamijo otrok k plezanju.

Nasvet: Preverite, ali je pohištvo postavljeno stabilno. Za večjo varnost ga privijačite v steno ali uporabite varnostne distančnike.

Okna in zastori

Otroci se lahko zadavijo z okenskimi zavesami ali vrvicami zastorov, ki se oblikujejo v zanko. Če imate majhne otroke, ne uporabljajte zastorov, ki jih dvigamo in spuščamo z vrvicami, ker se malčki z njimi lahko po nesreči zadavijo. Okenske zavese in zastori naj ne bodo nikoli na dosegu otroških rok, zato od oken umaknite posteljice in drugo pohištvo, na katerega otrok lahko spleza. To je pomembno tudi zaradi tega, da malček ne pade skozi okno, kar ni tako redka nesreča. Ne zanašajte se, da bosta otroka pred padcem zavarovala okensko senčilo ali zaščita pred komarji, saj sta namenjena le odganjanju mrčesa.

Nasvet: Z oken umaknite vse viseče vrvice ter na okna namestite varovala pred odpiranjem.

Odtoki bazenov in masažnih kadi

Vsesavanje bazenskega odtoka je lahko tako močno, da drži pod vodo celo odraslega, kaj šele otroka. Če pridete v stik z odtokom ali pa se vam vanj zataknejo lasje, se je težko rešiti, vzrok za nesrečo pa je po navadi manjkajoč ali zlomljen pokrov odtoka. Lastnikom bazenov in masažnih kadi priporočamo, da vgradijo vakuumski varnostni sistem, ki zazna, ko je odtok blokiran, in samodejno ugasne bazensko črpalko ali pa prekine obtok vode, s čimer prepreči, da bi se ujeli v past.

Nasvet: Vsakokrat, ko uporabite bazen ali masažno kad, preverite, ali vse deluje tako, kot mora. Še posebno bodite pozorni na to, da je pokrov odtoka na mestu in da ni poškodovan.

Vir: www.sheknows.com