Uživali so ga že stari Rimljani in častili Egipčani, rastlina namreč izvira iz Sredozemlja. O bobu piše celo Homer v Iliadi, kar priča, da se ga niti stari Grki niso branili. Zanimivo je, da so stari Rimljani verjeli, da se duša umrlega preseli v bob, njegova semena so uporabljali tudi na sodišču pri glasovanju – bela semena so pomenila obtoženčevo nedolžnost, črna pa krivdo. Največ boba dandanes posejejo – kje drugje kot na Kitajskem, bliže nam pa v Italiji, Španiji, Franciji in na Portugalskem. V naših krajih so ga nekoč pojedli ogromno, saj je bil do pojava krompirja eno najpomembnejših živil. O bobu obstajajo številna rekla in pregovori: Bob skozi gozd, močnik do praga! Boba se najej in gora se te bo bala. Ali boš bob z mastjo mazal! Bob v cvet, lakota v svet. Če beraču trd bob daš, prosi potem še za drv. Kadar bob cvete, še pes svojega gospodarja ne pozna. Največja lakota je takrat, ko cvetita bob in grah. Velik bob in visoke krtine pomenijo globok sneg. Nekoč so poleg strokov in mladega zrnja bob uporabljali še za kašo, mleli so ga v moko in dodajali kruhu, pražen bob pa je služil kot kavni nadomestek. Dandanes pražen in osoljen bob v inozemstvu prodajajo kot pivski prigrizek oziroma konkurenco slanim arašidom. Povsem mlad bob lahko pripravimo kuhan v strokih, kakor stročji fižol, denimo v solatah, juhah, enolončnicah in omakah, obnese se tudi kot priloga k mesnim ali drugim jedem. Sladokusci si ga radi privoščijo s popečenimi kruhki in parmezanom. Zrelejši bob je potrebno izluščiti in zrna kuhati v slanem kropu, da se zmehčajo, potem pa z njih še potegniti kožico. Suha zrna boba pa kakor fižol pred kuhanjem čez noč namakamo. Kuhana zrna lahko spražimo, da debela lupina postane krhka, okus je podoben lešnikovim jedrcem, če jih osolimo, pa so – kakor že rečeno – konkurenca arašidom. Posebej zanimiv je pire, ki ga pripravimo iz kuhanega zrnja in na maslu popečenega česna. Temu primešamo malo smetane in svežega timijana ali žajblja ter postrežemo k pečenim ribam. Ali pa kuhan bob, pomešan z na šalotki popraženimi lisičkami, postrežen s pečenimi šparglji ali na popečenih kruhkih … Konec koncev lahko gostemu bobovemu pireju primešamo sesekljane česen, peteršilj in koriander, oblikujemo kroglice, jih povaljamo v sezamovih semenih in ocvremo v olju. Imenujemo jih falafel ter postrežemo s solato, jogurtom in pšeničnimi tortiljami.

Solata z bobom in sardelami

Potrebujemo 1/2 kg svežega boba v strokih, 2 stroka česna, nekaj sardelnih filetov, šopek svežega peteršilja, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 4 žlice dobrega vinskega kisa, morsko sol, sveže zmlet poper.

Zrnje boba odstranimo iz strokov in v litru in pol osoljene vode skuhamo na zob. Vodo odlijemo in bob odcedimo. V manjši kozici na olivnem olju na hitro popražimo cela, a strta stroka česna (le toliko, da zadiši) in dodamo sardelne filete. Pokrijemo in nekoliko podušimo, nato pa s kuhalnico zmečkamo, da fileti razpadejo. Dodamo polovico sesekljanega peteršilja in kis. Počasi kuhamo, medtem popramo in solimo. Stroka česna odstranimo. Bob predenemo v solatno skodelico, prelijemo s sardelno omako in primešamo preostali peteršilj. Vse skupaj pokrijemo in pustimo počivati eno uro, da se ohladi, nato postrežemo z dobrim kruhom.

Bob s testeninami

Potrebujemo 350 g poljubnih testenin, 250 g očiščenega mladega boba, 1 rdečo čebulo, 100 g parmezana, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 2 vejici timijana.

Pristavimo vodo za kuhanje testenin, v drugem loncu pa za kuhanje boba. Krop posolimo in vanj stresemo mladi bob, kuhamo ga deset minut (kuhamo ga v strokih, ki jih lahko narežemo na poljubne koščke, s starejšega in oluščenega pa po kuhanju odstranimo tanko kožico). Čebulo narežemo na drobne kocke, jo stresemo v veliko ponev z olivnim oljem, dodamo osmukan timijan in pristavimo. Pražimo, da čebula rahlo porumeni. Testenine skuhamo na zob. Bob odcedimo. Sir narežemo oziroma nastrgamo na tanke lističe, lahko uporabimo ribež za kumare. Praženi čebuli dodamo odcejene testenine in bob, posolimo ter pri visoki temperaturi mešamo minuto ali dve, nato odstavimo. Primešamo nastrgana sir ter poper in razdelimo na segrete krožnike. Zraven ponudimo sezonsko solato in postrežemo kot samostojno jed.