Barve imajo na nas zelo velik vpliv. Večinoma se njihovega vpliva na naše počutje in razpoloženje ne zavedamo in mu posvečamo premalo pozornosti. Izbor barv lahko razpoloženje in počutje v domu izboljša ali pa ga poslabša.

Pravilna izbira barv

Ker se zavedamo, da je izbira barv težka, podajamo nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč. Še pred izbiro barve je dobro razmisliti o namembnosti prostora, saj niso vse barve primerne za vse prostore. Razmisliti moramo tudi, ali želimo prostor optično povečati ali ga pomanjšati. Svetle barve namreč prostor navidezno povečajo, temne pa ga pomanjšajo. Upoštevati moramo tudi svetlobo v stanovanju, saj se barve v svetlih prostorih obnašajo drugače kot v temnih.

Rdeča je ena od treh osnovnih barv. Spada med tople barve in je barva, ki poživlja, spodbuja apetit, pospešuje krvni obtok … Rdeča ni primerna za majhne prostore, v prostoru pa ustvarja občutek, kot da je toplejši.

Rumena je prav tako osnovna barva. Ohranja budnost in zbranost ter povečuje zmožnost učenja. V nekaterih primerih lahko rumena deluje celo svetleje od bele. Primerna je za prostore, v katerih primanjkuje naravne svetlobe.

Modra je zadnja v vrsti osnovnih barv. Sodi med hladne barve. Modra pomirja in povečuje zbranost, zato je zelo primerna za spalnice.

Zelena je barva zdravja in prav tako spada med hladne barve. Odlično deluje v kombinaciji z rumeno. Zelena v prostor vnese sproščenost, zato je primerna za spalnice in kopalnice.

Pri izboru barv je pomembno izbrati tiste, ki izžarevajo vaš značaj, saj se boste le tako doma počutili udobno in domače.

Fasada kot obraz objekta

Fasada je obraz vsakega objekta in ima poleg estetske še druge funkcije, med najpomembnejšimi pa je doseganje energetske učinkovitosti. Fasada objekt ščiti pred zunanjimi vplivi in mu sočasno zagotavlja estetski videz. Slabo izolirani objekti lahko izgubljajo veliko energije. Primerna fasada v kombinaciji z dobrim stavbnim pohištvom omogoča visoko kakovost bivanja.

Če se navežemo na barvo fasade, je treba opozoriti, da ta ni merilo poguma stanovalcev v objektu. Pred vsako izvedbo fasade bi bilo za mnenje o barvah, tako imenovano barvno študijo, smiselno vprašati strokovnjaka, saj se s fasado objekta močno zaznamuje tudi njegovo okolico. Prav tako kot interjerju je veliko pozornost pri vzdrževanju in izbiri barv treba nameniti zunanjosti stavbe. Vzdrževanje obeh je ključna in najboljša kombinacija za vaš dom.

Sanacija nepravilnosti na stavbah

Vse zgoraj napisano pa ni smiselno, če najprej ne saniramo nepravilnosti na objektu. Največ težav v stanovanjih v zadnjem času povzročata vlaga in z njo povezana plesen. Najprej moramo torej ugotoviti, kaj je vzrok prevelike vlažnosti v objektu. Vse pogosteje se zgodi, da stanovalci zamenjajo okna, že kmalu pa se v stanovanju pojavi vlaga in nato še plesen. Nova okna imajo namreč veliko večjo tesnilno moč kot stara, zato je po njihovi vgradnji potrebnega več zračenja.

Drugi možni vzroki so prodiranje vlage skozi odprte pore, na primer pri mavčnih stenah, lega objekta na območju, kjer je veliko vlage (kapilarno delovanje), ali prodiranje vlage skozi razpoke, ki se pojavijo na objektu. Odvečna vlaga, to je več kot 65-odstotna vlažnost zraka v stanovanju, povzroči madeže na stenah, nastanek plesni, krušenje ometa, rjo ali odstopanje tapet. Poleg tega se v takem stanovanju pojavi zatohel in neprijeten vonj.

Slab vpliv na zdravje in lastnino

Čezmerna vlažnost zraka v stanovanju slabo vpliva tudi na zdravje, dom in lastnino. Svetujemo vam, da plesni ne odstranjujete tako, da samo prepleskate predele, kjer se pojavi. Pokličite strokovnjake in se z njimi posvetujte o sanaciji objekta! Ne nazadnje gre za vaše zdravje.

Tomaž Ferlan, slikopleskarski mojster

tel. 041/631 064, e-pošta: tomaz.ferlan@ferlan-sp.si,

www.ferlan.si