Lastnica je sledila predvsem svojemu notranjemu nagibu za zračnost ter stik z naravo zunaj hiše – letnimi časi, dnevom in nočjo ter vremenom. Nikakor ni hotela dovoliti, da bi ji stene onemogočale, da v prav vsakem trenutku odpre okensko odprtino in začuti vonj dežja, šum vetra in toploto sonca. Stik z naravo in vstop na teraso ali balkon sta tako možna iz prav vsakega prostora v hiši. A še preden sta lastnika dokončno vedela, kakšno hišo si želita, sta prelistala kup revij in si ogledala več hiš na dnevih odprtih vrat, največ arhitekturnega navdiha pa našla v vzorčni hiši s tako razporeditvijo prostorov, da sta že ob vstopu vedela, da se bosta zgledovala po njej.

Prvi nakup so bila vhodna vrata. Izdelek priznanega proizvajalca ju je prepričal s svojo funkcionalnostjo in videzom, še preden sta zares vedela, kako bosta opremila hišo. Vendar pa sta o svoji hiši razmišljala že pred desetletjem, ko sta na robu strogega mestnega jedra Maribora in tik ob mestnem gozdu, ki ponuja veliko možnosti za obema pomembno in ljubo rekreacijo, našla 14 arov veliko parcelo. Hiša stoji v zadnji vrsti naselja, kar jima zagotavlja zasebnost in mir.

Montažna, likovno dovršena bivalna arhitektura

Med naročnikoma in hišnim arhitektom podjetja Marles, Miho Miholičem, u.d.i.a., se je že na začetku vzpostavil konstruktiven dialog. Investitorja sta znala izraziti svoje želje, zato je sodelovanje pripeljalo do trajnostno zasnovane hiše, pa ne le z vidika energetske učinkovitosti, izbora materialov in zdravega bivanjskega okolja, temveč tudi investicije in dolgoročnega vzdrževanja objekta.

Notranja oprema je večinoma bela z jasno izraženimi linijami, ravnotežno nasprotje pa ji ustvarjajo temne talne obloge iz ameriškega oreha. Hiša je presežek predvsem v estetskem smislu. Njena tlorisna struktura daje občutek svežine in lahkotnega prehoda v notranjost posameznih prostorov. Opremljanja sta se lastnika lotila premišljeno in s ciljem, da se v hišo vnese trajna estetska vrednost. Z lastno domišljijo sta kombinirala materiale in barvne različice in celotnemu objektu pridala osebno noto. Večji del stranic dnevnega in jedilnega prostora je tako zastekljen s panoramskim steklom. Zaradi čistih linij se usnjena sedežna garnitura v beli barvi lepo uskladi z linijsko čisto sodobno opremo. Dekorativni kamen na bočni steni jedilnega prostora odlično popestri celotni ambient in naredi nosilno steno izjemno atraktivno in posebno. Tudi odločitev za temnejši parket in svetle stene se je izkazala za odlično izbiro. S sredinsko nameščenim kaminom, osrednjim razkošnim segmentom dnevnega prostora, pa si v hladnem delu leta polepšata skoraj vsak dan in dodatno ogrejeta prostor, ki je sicer po vsem tlorisu ogrevan s talnim gretjem.

Pravo razkošje se kaže v detajlih

V zgornjem nadstropju sta mladinski sobi, spalnica in velik medprostor, ki vodi v pregledno garderobo. Pri urejanju notranjosti je bila velika pozornost posvečena harmoniji in občutku prostornosti – tega je povsod dovolj. Še zlasti je to vidno v veliki in estetsko dovršeni kopalnici, ki se skozi steklena vrata nadaljuje v hišni »wellness«. Njegov prvi del je namenjen aerobni vadbi, v njem sta multifunkcijska naprava za dvigovanje uteži in sobno kolo, v nadaljevanju pa tudi prostor za finsko savno. Kot protiutež resnim linijam si je lastnica v tem prostoru omislila fototapeto z motivom brezovega gaja, izhodišče za tovrstne dodatke pa ji je bil feng šuj. Pravila te tradicionalne kitajske filozofije je uporabila tudi pri urejanju okolice hiše. Vzdrževanje in vzgoja rastlin sta nasploh njena najljubša prostočasna dejavnost, v kateri najde kreativni odmik od vsakdanjosti.

V objemu svetlobe in prefinjenih materialov

Oprema prostorov je tesno povezana tudi z zasnovo in oblikovanjem razsvetljave. Prestižna in kakovostna oprema namreč pride do pravega izraza le s premišljeno in ustrezno osvetlitvijo. Lastnik hiše je zato z arhitektom Miho Miholičem v vseh prostorih predvidel večje število svetlobnih virov in z njimi zagotovil najboljšo razporeditev svetlobe. Ker v gospodinjstvu kuha on, je bila njegova želja, da se kuhinja poveže z dnevnim prostorom. Tako je lahko nenehno v stiku z družinskimi člani in tudi med kuhanjem sledi pogovoru domačih ter novicam TV-programa. Moderna kuhinja z vrhunskimi tehničnimi aparati in preprost dostop do zelenjavnega vrta mu dajeta vsakdanji navdih za pripravo jedi.

S terase in prostorne parcele, ki sta namenjeni preživljanju prostega časa na odprtem, piknikom in počitku na ležalniku, se odpira pogled na krošnje dreves, ki se malodane dotikajo ograje. Tudi zunanja podoba hiše sledi lahkosti bivanja ter odlikam naravnega materiala za konstrukcijo, ekološkemu pristopu, ki je sodobni družini zelo blizu, in načelom Marlesove trajnostne gradnje.