Raziskava naj bi dokazovala, da se je človeški obraz razvil tako, da bi udarci povzročili čim manj škode. Vsega pa so krivi naši predniki, ko so se naučili tepsti, poroča Telegraph.

Raziskovalci so se osredotočili na preučevanje obraza avstralopitkov. Določene dele obraza so imeli močnejše – ravno tam, kamor bi lahko priletel udarec s pestjo. Dediščino udarcev je na obrazih mogoče videti še danes. Ravno zaradi tega naj bi moški imeli močnejšo čeljust kot ženske, so ugotovili raziskovalci.

Tako kot nekoč, so moški tudi danes manj nežni od žensk in imajo več možnosti, da se zapletejo v kakšen pretep. »Avstralopitki so imeli določene značilnosti, zaradi katerih so bili boljši v bojih. Z dlanjo so lahko naredili pest, mišice na rokah pa so jim omogočile, da so močno zamahnili,« je pojasnil vodja raziskave dr. David Carrier. »Če je oblika naše dlani povezana tudi z vedenjem (pretepanje), potem je logično, da se je glavna tarča – obraz – tudi spremenila tako,« je še dodal.

V raziskavi, ki so jo objavili v znanstveniki reviji Biological Reviews, zatrjujejo, da je imelo nasilje veliko večjo vlogo pri razvoju človeškega telesa kot smo sprva mislili.