Kakšno je trenutno stanje v slovenskem plavanju?

Večina reprezentantov se je predstavila v Kranju, kjer so potrjevali ali pridobivali normo za evropsko prvenstvo. Naš najboljši plavalec Damir Dugonjić je plaval na mitingu Mare Nostrum v Monaku, nato pa zanj sledita še mitinga v Canetu in Barceloni. Trenutno kaže bolje kot lani, saj bo na evropskem prvenstvu v Berlinu nastopilo približno deset plavalcev. Podobno številko tekmovalcev bomo imeli na mladinskem evropskem prvenstvu, deset kadetov pa bo nastopilo še na mediteranskih igrah.

Vaš načrt je, da je vsak plavalec na velikem tekmovanju zrel vsaj za polfinale. Bodo slovenski tekmovalci letos sposobni takšnih dosežkov?

To je precej relativno. Izhodišče za norme je resda 16. mesto, toda glede na manjšo gostoto zadnjih treh evropskih prvenstev te norme za letošnjo evropsko prvenstvo ne bodo zadoščale za polfinale. Kdor ne bo v Berlinu doseženim normam še kaj dodal, zagotovo ne bo videl vsaj 16. mesta.

Kakšen je načrt priprav do evropskega prvenstva?

Malce spremenjen je od začrtanega. Na žalost so nam odpovedali rezervacijo v Font-Romeu, ki je že zapolnjen z domačimi plavalci. Del ravenskih plavalk zato odhaja na višinske priprave v Sierro Nevado, preostali slovenski reprezentanti pa se bodo konec junija udeležili priprav v Radovljici, v začetku julija pa bodo priprave nadaljevali na Ravnah na Koroškem.

Kako dobro je pripravljen udarni slovenski adut Damir Dugonjić?

Na Mare Nostrum je priletel direktno iz Združenih držav Amerike, zato verjetno čuti posledice časovne razlike. Pričakujem, da bo stopnjeval svoje rezultate, po turneji Mare Nostrum pa se bo priključil reprezentančnim pripravam v Radovljici.

Se vam zdi pravilno, da Dugonjić pretežno trenira v ZDA?

Nisem ravno pravi naslov, da bi sodil o tem. Dejstvo je, da je profesionalen plavalec, ki je zaposlen v Slovenski vojski, poročen pa je z Američanko. Živi v San Franciscu, zato določene priprave opravi v Sloveniji, večji del pa preživi v Združenih državah Amerike. V lanski sezoni se je ta načrt izkazal kot dober, saj se je izstrelil v svetovni vrh. Zagotovo bi si želel, da bi še več sodeloval s svojim slovenskim trenerjem Matijo Medveškom, ki ga zagotovo najbolje pozna in je bil najbolj odločilen pri njegovih dobrih rezultatih. Damir pa mora vseskozi iskati kompromis med službo in družino.

Kakšno je stanje s Saro Isaković?

Z njo nimam nobenih kontaktov. Vem le to, kar je pisalo v medijih. Kaj več od govoric, da bo plavala za Srbijo, ne vem. Tudi o njenih zadnjih nastopih nisem bil z njene strani nič obveščen. Edino elektronsko sporočilo od nje sem dobil, ko je spet začela trenirati, a kako vse skupaj poteka, ne vem.

Primat najboljše Slovenke je v zadnjih letih prevzela Anja Klinar.

Nedvomno je v zadnjih letih naša prva tekmovalka. Letos je bila poškodovana, a kljub temu je v Kranju prišla do norme, kar dokazuje, da resno trenira. Morda bo evropsko prvenstvo zanjo prezgodaj, da bi prišla do vrhunskega rezultata. Zdaj se največ pričakuje od Tjaše Oder, ki je mladinska svetovna prvakinja, in od Tjaše Vozel. Ti punci bi morali v Berlinu najbolj opozoriti nase.

Vrača se tudi Matjaž Markič, do katerega ste bila lani kritični, da ne trenira dobro.

Bil sem kritičen zato, ker preprosto ni treniral in zato ni dosegel nobenega dobrega rezultata. Zdaj je spet prišel do norme, kam ga bo pot peljala, pa bomo videli kmalu v Berlinu. Nedvomno je vrhunski tekmovalec, bivši evropski rekorder, vse pa bo povedalo evropsko prvenstvo.

Kaj pa mladi rod? Ima Slovenija dovolj dobro plavalno zaledje?

V vsaki generaciji se najdejo kvalitetni tekmovalci, a največji problem slovenskega plavanja in tudi slovenskega športa je prehod tekmovalcev iz mladinske v člansko kategorijo. Dokler stvari financirajo starši, še nekako teče vse skupaj. Toda klubi in zveze imajo manj denarja, na drugi strani pa ostajajo apetiti po vrhunskih dosežkih, kar se eno z drugim izključuje. Med člani bomo imeli v prihodnje zagotovo še večje težave, v mladinskih kategorijah pa za zdaj dobro sledimo svetovni konkurenci.