Razstava je tokrat posvečena gradbenemu materialu, ki ga je pri nas precej – lesu. Na ogled so hiše iz 22 držav, prvič pa je letos potekalo tudi javno glasovanje. Obiskovalci razstave so dobili glasovnico in glasovali za svojo najljubšo hišo. Hiša ob jezeru arhitekta Gordona Gilberta jih je najbolj navdušila. Hiša, ki meri 195 kvadratnih metrov, je razčlenjena in daje vtis, da je manjša, kot je v resnici. Visoki stropi in velike steklene površine leseni hiši omogočajo stik z naravo.

Prepletanje zunanjosti in notranjosti za estetiko bivanja

Kakovost bivalnega prostora in inovativnost arhitekturne zasnova v povezavi s trajnostnimi vrednotami ter odnosom do lokacije pa sta bila glavna kriterija za izbor letošnjega zmagovalca po izboru strokovne žirije. Projekt Hiša MO je delo avtorjev FRPO Rodriguez & Oriol Architecture Landscape; Pablo Oriol, Fernando Rodriguez ter sodelavci Pastora Cotero, Inés Olavarrieta, Cornelius Schmitz in Cristina Escuder. Arhitekti FRPO ustvarjajo projekte, ki raziskujejo možnosti generiranja kompleksne arhitekture s kombinacijo preprostih osnovnih elementov. Odličen primer takšne arhitekture je družinska hiša MO.

Hiša je sestavljena iz številnih izjemno jasnih osnovnih gradnikov, ki pa skupaj, vsak s svojo orientacijo in funkcijo, sestavljajo izjemno bogato prostorsko izkušnjo. Preprost in inovativen način tovrstne gradnje omogoča neštete možnosti različnih prostorskih zasnov. Prepletanje eksterjerja in interjerja omogoča presenetljivo estetsko doživetje bivanja. Uporaba lesa in lokalnih materialov ter izkoriščanje naravnih zakonitosti lokacije zagotavljajo arhitekturo z močnim poudarkom na trajnostnih in sonaravnih principih.

Kompleksna arhitektura s kombinacijo preprostih elementov

Sodelavci FRPO verjamejo, da mora stanovanjska hiša omogočiti družini udoben dom. Svetloba, izbor materialov in funkcionalna razporeditev prostorov mora ustvarjati močno prostorsko izkušnjo, ki preseže fizično. Hiša MO je rezultat načrtovanja, ki so se ga arhitekti lotili leta 2005. Raziskovali so možnosti načrtovanja kompleksne arhitekture iz kombinacije različnih preprostih elementov. Skozi proces usklajevanja arhitekturne zasnove s potrebami naročnikov so bili prisiljeni zasnovo sistematizirati in kar najbolj poenostaviti. Nastal je odličen rezultat: kombinacija številnih izredno preprostih prostorov ponuja bogato prostorsko izkušnjo.

Arhitekti so iznašli nov način projektiranja; sestavljanje osnovnih elementov ponuja neskončne možnosti prostorskih kombinacij: »Verjamemo v projekte, ki raziskujejo možnosti kompleksne arhitekture s kombinacijo preprostih elementov. Dobra hiša je preplet številnih zelo preprostih prostorov, ki nudijo bogato prostorsko izkušnjo. Dobra hiša postane dom. To je prostor, kjer svetloba, materialnost in razporeditev prostorov ustvarjajo močno izkušnjo, globljo od fizične. Mešanica okolja, narave in konstrukcije. Preplet zunanjosti in notranjosti in principi trajnostnega načrtovanja še podpirajo idejo dobre hiše.«