Ponedeljek, 2. junij:Svet mobilnih aplikacij

Sledi kava in telovadba. Naredim nekaj sklec. Telefon me dregne, še preden zapustim stanovanje. Tokrat je twitter – 1,2 milijarde zbranega kapitala za sen Jacka Dorseyja. Blažu je všeč moj zadnji čivk. Počaščen sem, da mu je všeč objavljena koda. Upam, da jo bo uporabil v svojih projektih. /.../

Preden zapustim stanovanje, še enkrat pogledam skozi okno. London City – Gherkin se smeji. Do jutranje konice je vsaj še 40 minut. Opazujem zaspane obraze Londončanov na podzemni, ko se prek Victorie peljem proti Oxford Cirkusu. Levo od mene gospodična na iphonu preigrava Dots. Desno se gospod v najlepši obleki muči s Candy Crushem. Gre za brezplačno aplikacijo, ki je preko »in-app« nakupov v letu 2013 ustvarila več kot 900.000 dolarjev na dan. Lastniki se pripravljajo na naskok newyorške borze. Vlak pelje in kljub nabito polnemu vagonu je tišina skoraj popolna.

CitMapper. Prijatelja sta ugotovila, da velikani, kot sta Google in Microsoft, s svojimi aplikacijami za navigacijo prebivalcem velemest enostavno ne ponujajo dovolj dobre izkušnje. Zato sta naredila svojo. Prejšnji teden sta v seriji A zbrala 10 milijonov tveganega kapitala. Jima bo uspelo zmotiti univerzum? Kdo ve.

9.00. V pisarno vstopi Gabe, tehnični vodja podjetja MUBI. MUBI se zadnjih nekaj let uveljavlja v svetu neodvisne filmske industrije. Za pičlih 5 evrov na mesec vam vsak dan servirajo nabor ročno izbranih kvalitetnih filmov. Zadnja investicija »D« v vrednosti 7,5 milijona dolarjev pomaga podjetju širiti trg, platforme in ekipo.

MUBI je moja najnovejša stranka. Za mesec dni so me povabili v London in plačali vse moje stroške. Pomagam jim pri posodobitvi zaledja in razvoju novih storitev. Odgovorno moram dopolniti kodo in poskrbeti, da bodo vse njihove aplikacije delovale hitro in učinkovito.

Torek, 3. junij:Pisana ekipa s skupnimi cilji in ljubeznijo do dela

Podjetje, za katerega trenutno delam, ima delovno silo razpršeno na treh kontinentih v več časovnih pasovih. Ekipo internih razvijalcev/programerjev poleg mene sestavljajo še Argentinec, brazilski Američan, Američan ter dva Angleža. Mešanica narodnosti in znanj s skupnimi cilji in ljubeznijo do dela. To nas uspešno povezuje, zato smo zelo učinkoviti in le redko izgubljamo čas z malenkostmi.

Vse, kar zares »dobiš«, ko prideš v takšno ekipo, je dostop do izvorne kode in dokumentacije, če delaš dobro, pa kasneje še privilegij do objave svoje kode. Naloge, ki jih opravljaš, so zapisane v obliki posebnih zgodb, imenovanih »user-story«. Gre za kratke scenarije, ki posamezniku povedo, kaj mora narediti in kakšen je pričakovan rezultat njegovega dela. Večina teh zgodb je spisana na tedenskih oziroma dvotedenskih seansah, ki so večinoma opravljene v manjši zasedbi s produktnimi vodji. Naloga razvijalca je, da izbere sebi primerno zgodbo, jo implementira v obliki kode, preizkusi in odda v pregled. Po opravljenem pregledu je koda lahko sprejeta ali zavrnjena. V kolikor je sprejeta, postane del žive produkcijske kode, s čimer se zgodba zaključi. V primeru zavrnitve se postopek ponovi.

Sreda, 4. junij:Zadnji dan v Londonu

Vodenje razpršene ekipe predstavlja svojevrsten izziv, zato so pravila, po katerih takšne ekipe delujejo, zelo jasna in nedvoumna. Redno je prisotno tedensko planiranje, dnevno poročanje in konstantno izpolnjevanje nalog. Poročanje se izvaja v obliki tako imenovanih »stand upov«, ko vsak član ob začetku svojega delovnega dne posreduje krajše poročilo o zgodbah, na katerih je delal prejšnji dan, in o tistih, ki ga čakajo danes. Poročila se pošljejo vsem članom ekipe. Zakaj »stand up«? V teoriji ljudje, kadar med govorom dejansko stojijo, ne zavlačujejo in dejansko povedo samo bistvo. Hitro, učinkovito in brez balasta. Vsem članom ekipe se poroča, da se ustvari določen občutek pripadnosti in pritisk na ekipo. Le kdo bi celotni ekipi poročal, da je ves dan gledal videe na Youtubu?

Celoten razvoj poteka v nekakšni napredni spletni klepetalnici. V njej vidiš vse prisotne, vsi pa lahko med seboj komunicirajo. Klepetalnica je najučinkovitejše komunikacijsko orodje, ki ti je na voljo. Kadar delaš, je to mesto, kjer lahko dobiš pomoč in hkrati pomagaš drugim. Klepetalnica je povezana tudi s storitvami, ki jih podjetje uporablja, kar pomeni, da se v primeru napake na strežniku ali v kakšnem programu, to takoj sporoči vsem prisotnim. Tako je ekipi omogočeno hitro posredovanje in vpogled v samo delovanje.

Četrtek, 5. junij:

Problem, ki ga danes rešujem, je nekakšna kombinacija srčne kirurgije in jedrske fizike. Projekt ima okrog 100.000 vrstic kode, moja aktivna naloga pa je nadomestiti podsistem, ki skrbi za pretvorbo valut. Vse, kar je v obstoječi kodi povezano z denarjem, je tako odvisno od mojega dela. S to nalogo sem začel že pred dnevi, zdaj pa me čaka še nekaj vrstic in testov. Ko končam, svojo kodo pošljem v pogled in z navdušenjem čakam na rezultat.

Danes je zadnji dan poskusnega obdobja. Sedim v lepi pisarni, poleg mene sta še tehnični vodja in ustanovitelj podjetja. Pozdravi me topel nasmeh, zadovoljni so z mojim delom in želijo si še naprej sodelovati z mano. Sledi pogovor o moji in njihovi viziji. Drug drugemu razkrijemo cilje in si stisnemo roke. V ponedeljek pričakujem pogodbo, misijo v Londonu pa označim kot uspešno.

Petek, 6. junij:Ruby Meetup

Ruby Meetup je mesečno srečanje programerjev in programerskih navdušencev, ki jih veseli in druži delo s programskim jezikom Ruby.

Zberemo se v kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici. /.../ Miha Rekar pozdravi vse zbrane, vidim, da je ponosen, tokrat mu je uspelo pridobiti tudi gosta iz tujine. Predava Don Goodman-Wilson, eden izmed programerjev, ki razvijajo ScreenHero. Predavanje začne z demonstracijo. Gre za namizni program, ki omogoča deljenje ekrana prek interneta. Uporabno za pomoč ljudem, skupinsko programiranje ali učenje. Vse skupaj je hitro, elegantno in prepričan sem, da bodo za zadevo našli tudi uporabnike.

Sledi Žiga Vidic, odločil se je za malo neobičajen pristop. Predstavil bo tehnologijo, tako da bo ta predstavila tehnologijo. Vse skupaj lepo pomeša z psihadelično transglasbo, humorjem in nečim, kar je videti kot animacija. Obiskovalci se sprostijo, Poligon preplavi smeh. Uspelo mu je, pristop se je izkazal za izvrstno taktiko!