Za Nadala, ki je z zmago ohranil prvo mesto na lestvici ATP, je to hkrati štirinajsti naslov na velikih turnirjih, s čimer se je na drugem mestu večne lestvice izenačil z Američanom Petom Samprasom. Več grand slam naslovov ima le Švicar Roger Federer - 17.

Obračun med Nadalom in Đokovićem, ki je zdaj že postal največkrat ponovljen dvoboj v teniški zgodovini - igralca sta se srečala 42. (od tega kar 21-krat v finalih), je znova postregel z nepozabnimi prizori. Enominutni aplavz publike Đokoviću po koncu partije, ki je Beograjčanu izvabil solze na obraz, ali pa veličasten sprejem "kralja peska" na zmagovalnem odru, prav tako ob solzah Nadala, sta tokratni Roland Garros naredila nekoliko drugačnega. Na igrišču je namreč vse še naprej v znamenju 28-letnega Španca, ki je postal prvi igralec, ki je petkrat zapored osvojil odprto prvenstvo Francije.

Nadal je bil znova previsoka ovira za Đokovića, ki se je v dvoboj podal kot rahli favorit. Nadala je namreč premagal na njunih zadnjih štirih dvobojih, od tega dveh v tej sezoni. Srbu je po prvem nizu kar dobro kazalo - Đoković je prvič v karieri izgubil finale turnirja ATP, potem ko je dobil uvodni niz -, verjetno eden od odločilnih trenutkov partije pa je bil zaključek drugega niza, ki je s 7:5 pripadel Špancu. Od tu dalje je bilo bolj ali manj jasno, da bo moral Đoković še počakati na svoj prvi naslov v Parizu, edinega, ki mu manjka iz zbirke grand slamov.

"Takšni trenutki so zelo čustveni. Kot veste, sem imel v zadnjem letu mnogo težav s poškodbami, vendar, če verjameš v svoje delo, ekipo, ki te obkroža, je mogoče premostiti tudi takšne težave. Po tistem hudem porazu v finalu Melbourna mi je zdaj tenis vrnil to, kar mi je februarja vzel v Avstraliji," je dejal Nadal, ki ima zdaj v Parizu razmerje zmag in porazov 66-1.

Đoković je po dvoboju priznal, da je bil Španec tokrat boljši, vendar ga je hkrati opozoril, da si bo še mnoga leta prizadeval za tako želen naslov. "Čast je igrati proti takšnemu igralcu, kot je Nadal. Zmagati devetkrat na tem turnirju je res fenomenalno. Tudi sam želim enkrat dvigniti pariški pokal in vedi, Rafa, da bom v naslednjih letih znova poskusil," je dejal Đoković.

Z zaključkom odprtega prvenstva Francije - v soboto je pri dekletih zmagala Rusinja Marija Šarapova - se teniška karavana seli na travnata igrišča. Že čez štirinajst dni je namreč na sporedu najstarejši grand slam, Wimbledon.