Prvo dejanje bitke za Katar so resda dobili gostitelji, a izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića navkljub ne preveč kakovostni napadalni predstavi in nekaterimi mrki v svoji igri najbolj rokometno mesto na Madžarskem zapuščajo z aktivnim izidom in realnimi možnostmi za preboj na sklepni turnir. Pred njimi je zelo zahtevna naloga, bolj ali manj pa je jasno, da bo v velenjski Rdeči dvorani poleg taktičnih ukan odločilno vlogo imela tudi regeneracija igralcev, ki po dolgi in naporni sezoni nimajo več veliko moči.

Denić je skupaj s strokovnim štabom - na podlagi lanske slabe izkušnje proti Belorusiji - nekoliko spremenil trenažni proces za letošnjo najbolj pomembno reprezentančno akcijo, njegovi zdesetkani izbranci - Uroš Zorman in Miha Žvižej nista nastopila zaradi kazni, Borut Mačkovšek, Nenad Bilbija, Staš Skube in Simon Razgor so poškodovani - pa niso bili kos kakovostnim Madžarom, ki so v tej sezoni pustili globoke sledi v evropskih klubskih tekmovanjih (Veszprem se je uvrstil na sklepni turnir lige prvakov v Kölnu, Pick Szeged je osvojil pokal EHF).

Začetna slovenska postava je že uvodoma zašla v težave, saj si je Madžarska že po pičlih štirih minutah priigrala vodstvo 3:0, domači vratar Roland Mikler pa je v tem obdobju zbral že štiri obrambe.

Slovenski rokometaši so se po uvodnem šoku - prvi gol so dosegli šele v sedmi minuti po sedemmetrovki Gajića - vendarle zbrali, uvodno plitko obrambo 3-2-1 pa je nadomestila v nadaljevanju veliko bolj učinkovita inačica 6-0. V osmi minuti so lažje zadihali, saj so znižali na 3:4, a le minuto zatem znova zaostajali za tri gole (3:6). Denić je do konca prvega dela v ogenj potisnil vse svoje izbrance, izjeme so le Primož Prošt, Mitja Nosan in Vid Kavtičnik, ki so z nekaterimi taktičnimi in kadrovskimi spremembami prikazali veliko boljšo predstavo.

V 18. minuti so so si resda priigrali zaostanek 6:10, do konca polčasa pa zavladali na vročem parketu v Veszpremu. V naslednjih petih minutah so naredili delni izid 4:0 in prek Deana Bombača v 23. minuti prvič na tekmi izenačili (10:10). Pred tem je Jure Natek s "projektili" razbijal visoki domači obrambni blok, Slovenija pa si je edino vodstvo na tekmi priigrala v 27. minuti, ko je Luka Žvižej povišal na 13:12.

V drugem polčasu se je nadaljeval neizprosen spopad dveh različnih slogov. Madžarska, ki se je vseskozi zanašala na svojo višino in moč, je bolje začela in si že v 35. minuti priigrala tri gole prednosti (19:16), slovenska hitrost in kombinatorika pa je iz minute v minuto izgubljala na svoji kakovosti. Denićevi izbranci so resda grizli na igrišču in se borili po najboljših močeh, med 42. in 51. minuto pa padli v kreativno luknjo v napadu, kar so gostitelji izkoristili in jim ušli na pet golov (24:19).

V končnici tekme so utrujeni slovenski rokometaši iz sebe iztisnili zadnje atome moči. Gajić je v 52. minuti po zadeti sedemmetrovki prekinil kar devet minut dolg slovenski strelski post - ob tem kaže omeniti, da Slovenija med 42. in 57. minuto sploh ni dosegla gola iz igre in naredila kar 16 tehničnih napak, v drugi polovici tekme deset -, v končnici tekme pa poskrbeli, da se iz Veszprema vračajo z upanjem po vnovičnem nastopu na svetovnem prvenstvu.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Gajić z devetimi goli, Natek jih je prispeval štiri.