Na pobudo Borisa Pahorja

Pobudo za praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je takratnemu predsedniku slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga sprejel DZ.

Kot so sporočili iz Urada predsednika RS, bodo danes pripravili dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko ogledali poslopje predsedniške palače pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola RS, in sicer ob 12. in 14. uri. Pred predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

"Trubar je svoje zastavljene cilje dosegel in s tem presegel svoj čas"

V DZ so dan Primoža Trubarja počastili v četrtek, ko je odbor DZ za kulturo pripravil kulturno prireditev. Predsednica odbora Majda Potrata je poudarila, da Trubar vsem generacijam Slovencem odpira vsaj tri vprašanja - vprašanje identitete, pripadnosti in vizije. "Trubar je svoje zastavljene cilje dosegel in s tem presegel svoj čas," je dodala.

Pod naslovom Trubarjev dan ali dom v jeziku je v soboto v Velikih Laščah potekala konvencija oziroma srečanje pisateljev, ki so ga pripravili v sklopu projekta Slovenska pisateljska pot. Na prireditvi so spregovorili tudi o Trubarjevi Cerkovni ordningi, katere drugi ohranjeni izvod so lani našli v nemškem Memmingenu.

Ena osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval je na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizmom in Abecednik. Umrl je leta 1586.