Finalistki sta poskrbeli za promocijo ženskega tenisa z izjemnim finalom, enim boljših v tem tisočletju, ki je trajal kar tri ure in dve minuti. Na koncu je bila boljša Šarapova, ki je proti mlajši in manj izkušenejši tekmici iztržila še peti naslov na turnirjih za grand slam, sicer pa ima naslove s prav vseh turnirjev velike četverice.

Zadnjih 12 finalnih obračunov na igriščih Roland Garrosa v ženski konkurenci se je končalo že po dveh nizih. Zadnji primerljivo napet finalni obračun pa je bil leta 2001, ko je Jennifer Capriati ugnala Kim Clijsters.

Šarapova se je uvrstila v svoj tretji zaporedni finale, leta 2012 je slavila, lani pa je izgubila proti Sereni Williams, Halepova pa se pred letošnjim Parizom na turnirjih velike četverice še nikoli ni prebila višje od četrtfinala. Na letošnjem Roland Garrosu je bila zelo prepričljiva in do finala ni oddala niza.

"To je bil zanesljivo najtežji grand slam finale, ki sem ga igrala doslej v karieri. Zato bi ob tej priložnosti čestitala Simoni za sijajno igro, ki jo je prikazala. Ne morem verjeti, da sem drugič v karieri osvojila ta turnir. Pred sedmimi leti si zares ne bi mislila, da bom prav v Parizu osvojila svoj drugi naslov na istem grand slamu. To je uresničitev mojih sanj. V tem trenutku so me povsem prevzela čustva, zato res ne vem, kaj bi lahko še povedala," je bila takoj po turnirju vzhičena zmagovalka. V zvezi s "peklenskim" vzdušjem na tribunah pa je dolgonoga 27-letna sibirska lepotica dejala, da je bilo na tribunah veliko Romunov, tudi Rusi so bili, a navijali so precej bolj tiho, ter požela nov aplavz.

Halepova vesela sijajne podpore s tribun

Dvaindvajsetletna Halepova, s svojimi 168 centimetri višine za kar 20 centimetrov nižja od Šarapove, je že z uspehom proti Petkovićevi na novo spisala zgodovino romunskega tenisa, potem ko je postala prva Romunka po 34 letih, ki je igrala v finalu turnirja za grand slam.

"To je bil moj prvi grand slam finale. V tem trenutku je zelo težko, a vsekakor si jih želim še več. Ta je bil vsekakor zelo poseben in se mi bo vtisnil v spomin za celo življenje. Marija si velika šampionka in si vsekakor zaslužiš ta naslov, želim ti vse najlepše in srečo v življenju. Za mano je neverjeten turnir, še posebej pa sem vesela sijajne podpore s tribun, zato bi se rada zahvalila vsem Romunom, tako tistim, ki so me spremljali doma, kot tudi vam, ki ste me bodrili s tribun, ste neverjetni," je bila kljub porazu vesela romunska igralka.

Šarapova na podlagi bogatejših izkušenj ohranila več zbranosti

Romunka je začela odločno ter z močnimi udarci z osnovne črte povzročala težave izkušenejši Šarapovi, ki je po izmenjavah vodstva po 57 minutah izkoristila drugo zaključno žogo za uvodni niz. Vse je že kazalo na gladko zmago Rusinje, a se je Halapova v drugem nizu vrnila v igro, prevzela pobudo ter izenačila. Po nekaj preobratih je o zmagovalki niza odločila napeta podaljšana igra, ki jo je dobila romunska igralka. Tretji niz je bil najkrajši v tem zanimivem dvoboju, Šarapova pa je na podlagi veliko bogatejših izkušenj ohranila več zbranosti za končno zmagoslavje.

Zmagovalca pri posameznikih bo prinesel nedeljski finale, v katerem bosta prekrižala loparja prvi in drugi nosilec, branilec naslova Španec Rafael Nadal in Srb Novak Đoković.