Projekt, ki ga je začel in ga nadaljuje podjetnik Boštjan Čokl, je bil konec leta 2010 dejansko senzacija. Smelost zamisli o velikem smučišču na 250 hektarjih, ki bi povezovalo tudi Soriško planino, je kasneje dobila jasne okvire in številne nasprotnike. Največ jih je bilo v Bohinju samem, kjer so imeli vlagatelji ogromno dela s prepričevanjem lastnikov zemljišč. Ni šlo le za pogovore, v državnem zboru so morali dvakrat spreminjati tudi zakonodajo, da je ta pomembna naložba prišla do stopnje, ko so lahko Čoklovi zaprosili za gradbeno dovoljenje. Po izdanem gradbenem dovoljenju bo dokončno mogoče začeti naložbo, ki je bila ocenjena sprva na 50 milijonov evrov, zdaj pa za prvo fazo potrebujejo okoli 30 milijonov.

Smučalo naj bi se še letos

Tuji partner v podjetju 2864 Bohinj, ki ga vodi oče te velike pridobitve Boštjan Čokl, je Leitner z Južne Tirolske, ki se kot lastnik pojavlja tudi na slovitem Kronplatzu. Tudi z bankami končni dogovori še potekajo, ker se je z zavlačevanjem in odmikanjem začetka del spreminjalo marsikaj – tudi finančni trgi in seveda poti do denarja.

Kot smo izvedeli, so se tudi tuji partnerji lahko samo čudili vsem mogočim oviram, ki so jih morali družbeniki premagati, da so prišli do zdajšnje končne »papirnate odločitve«, ki pa za sabo potegne tudi klasično vprašanje o možnostih za smučanje v letošnji sezoni. Izvedeli smo, da si bodo prizadevali na vso moč, da bi smučišče že letos delovalo. »Naš hotel beleži letos dober obisk, tudi glavna sezona bi lahko presegla lansko. Za bohinjski turizem je seveda to smučišče nujnost in izredna popestritev ponudbe, ki pa jo moramo ponuditi gostom še letos, če se le da,« je prepričan Anže Čokl, direktor hotela Park, ki je z vodnim parkom naredil pravo malo revolucijo v bohinjskem turizmu in prej odmaknjeno Bohinjsko Bistrico spremenil v razvijajoč se turistični kraj. »Veseli smo, da pri tem lokalna skupnost prepoznava prednosti nove naložbe in nam pomaga,« je dodal.

V Bohinj so v podporo novi naložbi, za katero pričakujejo tudi evropski denar, prihajali različni politiki in dejansko imajo tudi Čoklovi pozitivno mišljenje o delu državnih uradnikov, ki so sodelovali v postopkih. Kljub različnim odporom in tudi povsem jasnim nagajanjem je zdaj daleč največja naložba v slovenskem turizmu v tem trenutku postala dejstvo.

Smučišče 2864 bodo najprej začeli pripravljati s posegi v gozdovih in potem skušali prehiteti zimo z dokončanjem prvega dela smučišča. Ko bo gotovo, naj bi na njem lahko smučalo 150.000 ljudi na sezono. Žal je v neposredni bližini propadlo smučišče Kobla, zato pa je Vogel z novim vodstvom in strategijo v minuli zimi dosegel odlične rezultate. Projekt 2864 pa ima od vsega začetka potencial tudi zaradi železniških povezav z osrednjo Slovenijo in Primorsko.