Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je na podlagi izvedenega javnega razpisa, mnenja razpisne komisije ter predhodnih mnenj sveta in strokovnega sveta zavoda za novo generalno direktorico Cankarjevega doma (CD) imenoval Uršulo Cetinski. Razpisni postopek je trajal približno štiri mesece, Uršula Cetinski pa v CD prihaja s 15. oktobrom. Imenovana je za obdobje petih let, do vključno 14. oktobra 2019.

»Imenovanje za generalno direktorico CD razumem kot priznanje za svoje dosedanje delo v kulturi,« je včeraj za Dnevnik dejala Uršula Cetinski. Na svoji karierni poti se je najprej kalila v nevladnem sektorju: začela je kot kulturna urednica v 80. letih na Radiu Študent, nato je delovala v Koreodrami in pri festivalu Mesto žensk. Pozneje je bila vodja gledališkega programa v CD, zadnjih osem let pa je direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Pravi, da je bilo ravno zadnje obdobje v SMG pravzaprav njeno najlepše v poklicnem življenju. »Moje poslanstvo tu je, da ustvarjam pogoje za nastanek novih umetniških del in podpiram umetnice in umetnike pri uresničevanju njihovih vizij. Cankarjev dom je večji zavod, zato bo možnosti za pomembne dosežke na področju kulturnega in kongresnega programa še več.« Pripravila je tudi obsežno vizijo, kam naj bi šel Cankarjev dom pod njenim krmilom, s katero je očitno prepričala tudi razpisno komisijo in oba sveta zavoda.

Sicer pa Uršula Cetinski še pravi, da je bil postopek imenovanja zanjo dolg, »doživela sem precej lepega, s tem mislim na podporo družine in tesnih prijateljev, pa tudi precej napornih spoznanj«. Ampak ta hip je še v službi v SMG, dodaja, zato je njena prioritetna naloga priprava programa za leto 2015; izvedbo bo potem prevzel njen naslednik, vsekakor pa bo zapustila gledališče v dobri poslovni in programski kondiciji, zagotavlja.

»Počasi se bom začela vključevati tudi v snovanje programa CD – vsaj tako sva v telefonskem pogovoru ravnokar sklenila z aktualnim direktorjem CD Mitjo Rotovnikom. Prav gotovo pa moje imenovanje obeta spremembo tako za direktorja Rotovnika kot tudi zame in za oba zavoda, ki ju vodiva,« je dejala. »Dogovorila sva se tudi, da bova ustvarila pogoje za kakovostno primopredajo, ki bo omogočila, da se bodo kljub spremembi, ki se obeta, varno počutili zaposleni v obeh zavodih. Vsekakor pa bo moj prihod v CD potekal na način, ki bo zagotovil pogoje za uspešno delovanje obeh zavodov tudi v prihodnje.« im