»Mednarodni festival poezije na vodi je namenjen ozavedenju okolja in časa, v katerih živimo. 'Prebrati' naravo pomeni prebrati družbo in s tem čas, umetnost, poezijo, sebe, v tem pa obenem najti resnico in naše mesto v njej. Poezija je iskreno odpiranje svetu, brez interesa, in je zato doživljanje in iskanje lepote,« meni Glorjana Veber, ustanoviteljica Inštituta IRIU in direktorica Celjskega mladinskega centra.

Z barčico k pesmim upora

Na festivalu bodo gostili tri evropska pesniška imena, Desmonda Egana iz Irske, Immanuela Mifsuda z Malte in Octaviana Sovianyja iz Romunije. S tem bodo zaokrožili izid njihovih pesniških knjig v zbirki Hudi časi; nekateri od njih se bodo pri nas predstavili prvič, skupaj s prevajalci Alešem Mustarjem, Vero Pejovič, Petrom Semoličem in Robertom Simoniškom.

Festival bo odprlo današnje srečanje avtorjev in bralcev v Konzorciju ob 16.30, nato pa bo sledila plovba po Ljubljanici; ladjica s pesniki bo od Mesarskega mostu odplula ob 18. uri. Po izkrcanju na Špici bo sledilo branje, na katerem se bodo omenjeni avtorji predstavili s svojimi izbranimi pesmimi; iz zbirke Too Little Peace – Premalo miru bo bral Irec Egan, zbirko Prgišče listja bo predstavil Mifsud, Soviany pa bo ponudil poeme iz pesniške zbirke Pepel, prah in revolucija.

Priložnost za preporod

Po besedah Vebrove vsi trije sodelujoči avtorji v svojih stvaritvah govorijo o aktivnem uporu, ki spreminja. Četudi gre za ustvarjalce različnih poetik, vsi polnijo upor z željo po spremembi, ki bi ljudi naredila bolj človeške; vsak gradi odnos do upora na podlagi okolja, ki mu pripadajo, vendar se njihovo sporočilo – dati literaturi in človeku nov zagon, novo sporočilo, in iskati možnost preporoda in očiščenja – spaja nad območjem nacionalnih pripadnosti.

Drugi del pesniškega festivala na vodi pa bo sledil jutri na valovih Šmartinskega jezera v Celju; umetniški program bodo začeli ob 18. uri z vstopom na ladjo Jezerska kraljica. Dogajanje na obeh dnevih brezplačne prireditve bosta glasbeno popestrila pevec Aleš Hadalin in Uroš Jezdić na harmoniki.