Med tistimi, ki si prizadevajo ohraniti avtohtone in domače vrste rastlin za prihodnje rodove, so tako vrtičkarji in društva kot šolarji in otroci v vrtcih, v gibanje pa si želijo vključiti tudi kmete. Štafeta semen se ne osredotoča samo na vrtne pridelke, ampak so v njeni organizaciji po Sloveniji letos posadili veliko dreves ter akcijo razširili še na izmenjavo cepičev starih sadnih vrst.

Med nosilci gibanja tudi šole in vrtci

Še posebno so se izkazali otroci v šolah in vrtcih, ki so jim pomagali starši, dedki, babice, aktivisti in posamezniki. Delo mentorjev in sodelujočih je na ravni skupnosti vrtcev Slovenije koordiniral vrtec Otona Župančiča v Slovenski Bistrici, na ravni osnovnih šol pa šola Žalec. V vrtcu v Bistrici ob Sotli so postavili Čutno eko pot z eko gredicami in zeliščnimi lonci, ob vrtcu Jarše so naredili premične gredice, v Šmartnem ob Paki visoke gredice, aktivisti v Mozirju pa farovški vrt.

Ekofejst predstavlja stara in nova znanja

Stara znanja, prenosljiva iz generacije v generacijo, ter nova znanja predstavlja Ekofejst – festival izmenjave znanja, dobrih izkušenj in prijetnega druženja v žalski krajevni skupnosti Galicija. Junij prinaša pester družabni program ter izmenjavo znanja in izkušenj na področju samooskrbe, sonaravne pridelave hrane in praktičnih znanj. Izobraževalni dogodki bodo potekali v centru LaVita v stari šoli v Žalcu. Program delavnic in predavanj si lahko ogledate tukaj.