Raziskovalci so analizirali podatke šolskih zdravstvenih delavcev o osem let starih otrocih iz 127 različnih šol po državi. Ugotovili so, da ima po merilih International Obesity Task Force (IOTF) prekomerno telesno težo ena petina otrok. Pri skoraj desetimi izmed teh je obseg okoli trebuha meril polovico njihove višine. Nabiranje maščob na tem delu telesa je povezano z boleznimi srca in ožilja ter sladkorno boleznijo.

Petdeset odstotkov predebelih deklic in dečkov je imelo ločene starše, raziskovalci pa so ugotovili, da imajo otroci ločenih staršev skoraj 90 odstotkov več možnosti, da se jim bo maščoba začela nabirati na trebuhu, kot tistim, ki imajo poročene starše. Večje možnosti so imeli celo od tistih, čigar starši so bili v zvezi, a niso bili poročeni.

Ko so raziskovalci upoštevali še izobraženost matere, so prišli do rezultatov, da sta najbolje povezana ločitev in debelost. Največ težav pa naj bi imeli dečki – ti imajo kar 63 odstotkov več možnosti, da bodo debeli, kot dečki, ki imajo poročene starše. In 104 odstotke več možnosti, da se jim bodo maščobne blazinice začele nabirati na trebuhu.

»Od leta 1975 kar veliko število otrok odrašča ob ločenih starših,« je dejala epidemologinja dr. Anna Biehl. Čeprav ni povsem jasna povezava med ločenimi starši in prekomerno težo pri otrocih, so podobne rezultate dobile že prejšnje raziskave. Med sociologi zdaj poteka razprava ali revščina povzroči ločitev ali je ravno obratno. Nizek finančni standard pa je povezan z debelostjo otrok. Po novem bi tako revščina kot ločitev lahko vplivala na telesno težo najmlajših.

Redko katera ločitev steče brez sporov in s skoraj nobenimi spremembami – ena izmed teh je že selitev. Tudi ta lahko povzroči stres pri otroku. »Čustveni stres pa vpliva na prehranjevalne navade in raven fizične aktivnosti,« je zapisano v poročilu raziskave. Prejšnje raziskave pa so namignile, da ločeni starši pogosto niso tako strogi in otrokom pogosteje pustijo jesti sladkarije in nezdravo prehrano. In zakaj naj bi bilo dečkom huje kot deklicam? Ena izmed teorij pravi, da imajo dečki na voljo manj kanalov, kjer lahko izrazijo svoja čustva.