Finale med kluboma iz velemest na vzhodni in zahodni obali je v ZDA pritegnil veliko pozornosti. V Los Angelesu so v zadnjih letih po dolgem sušnem obdobju prišli na okus in bi radi že drugič v treh letih dvignili pokal. V New Yorku pa velikega srebrnega pokala že dolgo niso videli od blizu: nazadnje so ga dvignili leta 1994, zato je razumljivo, da je mesto zajela prava hokejska vročica.

Na današnji uvodni tekmi je čast, da je vrgel prvi plošček, pripadla nekdanjemu junaku obeh klubov, legendarnemu Waynu Gretzkyju. Tekma se nato ni začela po okusu domačih, saj so rangerji iz New Yorka na začetku 16. minute povedili z 2:0, zadela sta Benoit Pouliot in ob igri z igralcem manj Carl Hagelin. A to ni vrglo iz tira kraljev, ki so nato prevzeli vajeti igre v svoje roke in počasi, a vztrajno lomili odpor tekmeca.

Gol priključka je še pred koncem prve tretjine v 18. minuti dosegel Kyle Clifford, ki je izbral pravi trenutek za svoj prvi zadetek v letošnji končnici. Izenačil je v 27. minuti Drew Doughty in boj za prvo zmago se je znova začel z enakovrednega položaja obeh tekmecev.

V zadnji tretjini so kralji povsem zagospodarili na ledu in močno nadigrali rangerje (20:3 v strelih), nekajkrat je nevarno poskusil tudi Anže Kopitar, a se odlični Henrik Lundqvist ni pustil premagati in o zmagovalcu je odločal podaljšek. Tam pa domači navijači niso dolgo časa grizli nohtov, saj je že v peti minuti zadel mož za odločilne tekme, Justin Williams, ki je po hudi napaki gostujoče obrambe povsem neoviran prišel do strela iz zapestja in plošček ob vratnici poslal mimo nemočnega švedskega vratarja rangerjev, ki je tekmo sicer končal s kar 40 obrambami, medtem ko jih je Jonathan Quick na drugi strani zbral 25. Williams ima v končnici že 8 golov in 12 podaj, oboje je njegov osebni rekord, z 20 točkami pa je na listi strelcev zlezel na tretje mesto, prvi je še vedno Kopitar s 24 točkami. Hrušičan je tokrat na ledu preživel dobrih 21 minut, a v svojo statistiko ni vpisal nobene točke, na gol gostov pa je sprožil 4 strele.

»Že večkrat sem rekel, da je Justin Williams daleč najbolj podcenjen igralec v naši ekipi, ki se mu ne pripisuje dovolj zaslug za delo, ki ga opravlja. Imamo dva fanta v tej ekipi, ki jima vedno želim podati plošček. To sta Williams in Kopitar. Ko je plošček v njuni posesti, vedno pride do nevarne akcije,« je po tekmi dejal Doughty.

Moštvi v finalu za Stanleyjev pokal igrata na štiri zmage, naslednja tekma bo v noči na nedeljo znova v Los Angelesu.