Luka, po sto dneh bo v juniju vse na kupu – od državnih prvenstev do dirke Po Sloveniji. Bo to za vas šok?

Res je bilo dolgo obdobje brez domačih dirk. Vsaj dirko v Šenčurju in še kakšen kriterij smo vsi pogrešali. A tako pač je. Sam sem imel ta del sezone dobro zapolnjen z Radensko v Italiji, na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, nekaj z reprezentanco od Belgije do Italije, Francije, Nizozemske. Ni velike razlike v primerjavi z lansko sezono, čeprav so preložili tudi Giro po Furlaniji - Julijski krajini. Junij je udaren mesec. Upam, da bo uspelo kaj podobnega kot lani na DP v Gabrju.

Kaj pričakujete na jutrišnji vožnji na čas?

Bom v pripravljenosti, saj bo kronometer na sporedu tudi na dirki Po Sloveniji. Jutri naj bi nastopili tudi Klemen Štimulak, Matej Mohorič, Jan Polanc, Gregor Gazvoda. Z njimi se bom primerjal, a moja kategorija je še U23. Tej prvini nismo posvečali veliko pozornosti na treningu. Ni bilo časa. Specialno kolo imam teden dni.

V majici prvaka ste v tem delu nanizali deset uvrstitev med deseterico na dirkah prve in druge kategorije (GP Etruschi – 8. mesto, Belveder, Dirki Miru, VN Češke). So vas imeli tekmeci kot državnega prvaka preveč na očeh?

Bolj kot to sem včasih opazil začudene poglede, saj kar niso mogli verjeti, da »mladinec« vozi v dresu prvaka, saj ga vsi prisodijo kolesarjem, kot je Borut Božič, ki ga je nosil leto pred tem. Vsaj v Italiji to hitro opazijo. Sezona zame ni slaba. Manjka pika na i. Na dirki Po Flandriji U23 bi bil vsaj peti, pa smo padli 150 metrov pred ciljem. In še nekaj podobnih primerov je bilo. Vendar jokati po vojni nima smisla. Sem se naučil, da na silo in pod pritiskom ni učinka.

Verjetno si posebej želite dobrega rezultata na dirki Po Sloveniji?

Seveda. Toda bo težko. Pridejo štiri ekipe WorldToura Orica, Lampre, Cannondele, Katjuša. Sem kolesar, ki na »generalno« težko doseže rezultat, bolj bom ciljal na etapo do Kočevja in iskal v sprintu manjših skupin priložnost, kar je moja specialnost. Tudi v begu.

Vas že povezujejo z odhodom v ekipo Lampre.

Dogovor je, če bo vse normalno, da v ekipi Lampre začnem 1. januarja. Želim si nastopiti med mlajšimi člani še na svetovnem prvenstvu septembra v Španiji in na največji etapni dirki Tour de l'Avenir.

Vas klubski trener Marko Polanc kot ponosni oče Jana, ki je na etapi Gira v Ovaru končal četrti, kdaj spodbudi s primerom, češ le pridno trenirajte, da boste lahko podobno opozorili nase?

Na tak način ne. Smo pa vsi veseli, da se je Jan, ki veliko trenira z nami, tako hitro pokazal med starejšimi. Jan je z uvrstitvijo med štirideset v skupnem seštevku Gira presegel mnoge sedanje šampione ob krstnih sezonah, tudi Contadorja. Tudi moja velika želja je voziti Giro in velike enodnevne dirke, kjer bi po dosedanjih uspehih verjetno morala biti moja specialnost.

Ste doma na kmetiji prvo košnjo že opravili? Boste v nedeljo na Franji vpreženi v kakšno »kočijo« ali na Fendtu?

Prvo košnjo smo opravili. Zadnje čase bolj malo pomagam. Verjetno tudi v času državnega prvenstva v Gabrju ne bo treba na traktor. Na Franji naj bi imeli mi kolesarji Radenske kot organizatorji nalogo pomagati kolesarjem v težavah na repu kolone, ne pa na čelu. Kolesarska asistenca bomo.