Z Andrejem Hajnškom, glavnim trenerjem Martine Ratej in koordinatorjem v ekipi, smo se včeraj pogovarjali v Sloveniji. »Zakaj nisem odpotoval z Martino? Ker v ekipi nimamo dovolj denarja. Ni enostavno skrbeti za devet posameznikov,« je odgovoril Andrej Hajnšek, ki smo ga prosili, ali lahko vse še enkrat našteje. »Poleg naju z Martino so v ekipi še Brane Skubic, ki skrbi za psihološko pripravo, Jože Kopitar z Martino dvakrat na teden dela na tehniki in specialni moči, Severin Lipovšek skrbi za nutricionistiko, Miro Kocuvan za teke, Nataša Matko je maserka, Andrej Kerk tiskovni predstavnik, Juke Alfons pa menedžer,« je dolg seznam imen našteval Hajnšek, ob katerem vsakokrat postane jasno, koliko zgodb iz ozadja je potrebnih za uspeh posameznika.

»Na zadnjih treningih sem imel mešane občutke. Nekateri kazalci so bili dobri, drugi malce slabši. Nihanja so značilnost tega dela sezone,« je pojasnjeval Hajnšek, ki se zaveda, da se bo Martina Ratej v večnem mestu znašla v drugačni vlogi kot v Dohi. Povedal je še, da ekipa ostaja pri prvotnem načrtu, da torej slovenska rekorderka v metu kopja ne bo odpotovala na miting diamantne lige v New York, poleg tega pa prihodnji konec tedna ne bo tekmovala niti na finalu atletskega pokala Slovenije. Sedemnajstega junija bo nastopila v Ostravi, naslednji dan pa bo pot nadaljevala proti Estoniji, kjer bo v Talinu skupaj z drugimi najboljšimi slovenskimi atleti nastopila na evropskem ekipnem prvenstvu.

Poleg Barbore Špotakove in Martine Ratej, ki je v tej sezoni najdlje vrgla orodje 65,48 metra, so na startni listi v metu kopja za miting diamantne lige v Rimu prijavljene še: Ukrajinke Marharita Dorožon (letos 59,15), Hana Hacko (61,55) in Vira Rebrik (61,57), Italijanka Sara Jemai (54,89), Kitajka Lingwei Li (60,66), Avstralka Kimberley Mickle (66,83), Latvijka Madara Palameika (61,17), Američanka Kara Patterson (60,45) ter Nemka Linda Stahl (63,90). Met kopja bo na sporedu med zadnjimi disciplinami, in sicer ob 20.45.