Majske grožnje z odpovedjo Festivala Lent so dosegle želeni učinek. Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina sicer od ministrstva za kulturo in Mestne občine Maribor ni izposloval terjanih 225.000 evrov za pokritje stroškov najodmevnejšega kulturno-zabavnega dogodka v Mariboru, se je pa vendarle pogodil za nakazilo 154.000 evrov, s čimer je zmogel zapreti finančno konstrukcijo postavitve plavajočega Glavnega odra, brez katerega si, kot pravi, ne more predstavljati festivala. Ta bo letos od 20. junija do 5. julija.

Zaradi finančnih težav, s katerimi se soočajo v zadnjih letih, bodo v času festivala zbirali predloge javnosti, kako vzpostaviti vzdržnejši koncept. »Z letošnjim letom želimo stopiti na pot sprememb,« je napovedal Rukavina. Z novostjo je postregel že na včerajšnjem podpisu pogodbe s stalnim generalnim sponzorjem. Zgodilo se je namreč prvič, da Rukavina ni samoiniciativno izpostavil niti enega zvezdnika festivala, ki bi s svojo prepoznavnostjo podkrepil umetniško-kulturni naboj 16-dnevnega rajanja na Lentu in po mestu.

Le malo slavnih gostov

Tujih umetnikov, ki bi upravičili takšno poimensko izpostavljanje, Festival Lent letos pač nima v programu. Najbolj znano ime so morda ostareli hardrockerji Skid Row (Večerov oder, 23. maj), ki so svoj vrhunec doživeli v začetku 90. let. V Maribor pride tudi pop reggae zasedba Inner Circle z Jamajke (Glavni oder, 4. julij), znana po svojem hitu Bad Boys iz leta 1987. Med ostali nastopajočimi skorajda ni več nikogar, ki ga tudi sicer ne bi bilo mogoče ujeti na kateri drugi prireditvi po Sloveniji ali čigar ime bi bilo globalno prepoznavno.

Seveda pa Festival Lent, ki letos razpolaga s proračunom približno 1,25 milijona evrov, ni osredotočen zgolj na glasbene presežke z zvezdniki, temveč skuša množicam obiskovalcev nuditi izjemno široko pahljačo prireditev, med katerimi si številni izmed letošnjih 338 dogodkov zaslužijo predznak odličnosti. Folklorni festival Folkart bo že 26. zapovrstjo obarval mesto, tokrat s skupinami z Guamskih otokov, iz Argentine, Japonske, Turčije, Portugalske, Srbije in Slovenije.

Za vsakogar se bo kaj našlo

V sodelovanju s festivalom Ana Desetnica v Maribor znova pridejo ulična gledališča (26. junija–5. julija), Art kamp bo od jutra do večera ponovno oživel Mestni park, čeprav se bo dogajanje prisilno zgostilo ob promenadi in ne po zelenicah pod krošnjami dreves, ki jih je hudo prizadel februarski žled. Ljubitelji klasične glasbe bodo prišli na svoj račun v Salonu glasbenih umetnikov, šansoni bodo ogreli Sodni stolp, dobrojedci bodo razvajali svoje brbončice na stojnicah kulinaričnega projekta Sladolent, otroški program se bo odvijal na dvorišču Vetrinjskega dvora, Mladinin oder pa bo v Jazz klubu Satchmo gostil več kot 30 alternativnih glasbenih skupin in didžejev iz Slovenije in balkanskih držav.

V nabor 33 festivalskih lokacij se po letih premora vrača dvorišče Minoritskega samostana. Tam bo letošnji Lent svečano odprl nov letni avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo gostil festivalski program komedije, Jazzlenta in After Lenta. Jazz tako zapušča dvorišče Starega radia, s katerim se je prvi mož Narodnega doma zapletel v hudo afero.

Kot smo poročali, je Rukavina junija 2010 kot vršilec dolžnosti zavoda Maribor 2012 – EPK brez formalnega soglasja sveta zavoda in ustanoviteljice občine podpisal pismo o nameri o odkupu tega objekta z družbo KBM Invest. Ker se ta odkup ni nikoli realiziral, je KBM Invest sprožil sodni spor z mestno občino. Ta je decembra lani privolila v sodno poravnavo, s katero bi Rukavino očistili vseh morebitnih grehov, tožnici pa kot kupnino za objekt izročili v posest svoja zemljišča v ocenjeni vrednosti 815.814 evrov. Primer utegne doživeti še sodni epilog, saj ga že nekaj časa preučujejo kriminalisti.