Poškodbe v minuli zimi so vodilne delavce v skokih pripeljale do popuščanja pri opremi, ki bo po novem širša, toleranca na dresih bo do treh centimetrov. "Stalno smo opozarjali, da se veča število poškodb. Z opremo smo povečali hitrost in tudi koti pri skokih so bili ostrejši. To je bila posledica dresov in to skušamo zdaj spremeniti," je v Barceloni povedal nekdanji smučarski skakalec Franci Petek.

Slednji je razkril tudi nekatere novosti, ki jih pripravljajo v smučarskih poletih. Tam je glavna sprememba ta, da bodo po novem morali vsi skakalci v kvalifikacije, saj bo kvalifikacijska serija v poletih štela kot prva serija in dosežki se bodo prenesli na tekmo. V principu bodo imeli poleti po novem tri serije. Ob kvalifikacijski še običajni dve, a bo obveljal seštevek vseh treh nastopov.

"Vse to bomo testirali poleti in če se bo izkazalo za dobro, bo to nov model. Nekaj sprememb bo tudi pri skupinah nastopajočih," še pravi Petek.

Manjše kvote tekmovalcev v celinskem pokalu korak v napačno smer?

Svetovni prvak iz leta 1991 se je obregnil edino ob dejstvo, da se bodo po novem zmanjšale kvote tekmovalcev v celinskem pokalu. "Mislim, da smer ni prava, saj mladi, ki prihajajo, rabijo tekme. Z manjšimi kvotami bo priložnosti manj." Kot je še povedal Petek, pa je celotna slika v smučarskih skokih zelo dobra, kar kažejo predvsem kvote gledanosti.

Slovenski šampion, ki se je v življenju posvetil delu v vrtcu, ostaja zvest skokom tudi v Sloveniji. Tam je bil zaradi projekta kandidature Planice za svetovno prvenstvo 2019 nekoliko manj vpet v delo, a kot pravi je rad član lokalnega kluba in sodeluje z zvezo. Letos poleti pa v Sloveniji pripravlja še eno novost - mobilno skakalnico, ki je namenjena popestritvi ponudbe na različnih taborih, v zadnjih dneh šole pa bodo skakalnico, gre za norveški izdelek, preizkusili še v nekaterih osnovnih šolah.