Kralji so v tej sezoni pokazali, da imajo vse, kar potrebuje dobro moštvo: odlične posameznike, ekipni duh, pa tudi nekaj sreče. Postavljali pa so tudi rekorde, saj so se kot prvi uvrstili v veliki finale NHL po tem, ko so v prejšnjih krogih končnice igrali vseh 21 tekem. Za piko na i zgodbi o uspehu so na zadnji tekmi zmagali v gosteh po podaljšku, potem ko so v rednem delu zaostajali še v 52. minuti.

Če bodo kralji nadaljevali letošnjo tradicijo in tudi v finalu igrali sedem tekem, bodo postavili nov rekord v NHL, saj so doslej največ tekem v končnici, 26, igrali hokejisti Philadelphie leta 1987 ter Calgaryja 2004.

V finalu po drami

Los Angeles je do odločilne serije pripel po drami proti San Joseju v prvem krogu, ko je nadoknadil zaostanek z 0:3 v zmagah, potem je padel sosedski Anaheim, prav tako s 4:3 v zmagah, nazadnje pa še Chicago, seveda s 4:3 v zmagah. New York Rangers so imeli le za spoznanje lažje delo: v prvem krogu so ugnali Philadelphio s 4:3, v drugem Pittsburgh s 4:3, v konferenčnem finalu je padel Montreal s 4:2 v zmagah.

Lanski prvaki iz Chicaga so že postali zgodovina NHL, zdaj so na potezi le še igralci iz New Yorka in Los Angelesa. Ljubitelji športa iz teh ameriških velemest imajo malo priložnosti, da v seriji vidijo hokejiste rangerjev in kraljev. Nazadnje sta se ekipi v izločilnem delu sezone merili daljnega leta 1981, ko so bili boljši rangerji. Pa tudi v letošnji sezoni ni bilo prav veliko priložnosti za merjenje moči: v Los Angelesu so zmagali Newyorčani, v New Yorku pa Kalifornijci.

Finale NHL je za kralje v zadnjih sezonah postalo že kar rutinsko opravilo; vanj so se uvrstili drugič po letu 2012, skupno pa tretjič (še leta 1993). New York Rangers imajo tudi velike luknje v svojih največjih uspehih; letos so v finalu prvič po letu 1994, ko so tudi doslej zadnjič osvojili Stanleyjev pokal. Pred 20 leti so prekinili več desetletij dolgo sušo pri pokalih, saj so pred tem nazadnje slavili leta 1940.

Vrhunska vratarja

V finalu bodo ljubitelji hokeja, če nič drugega, lahko občudovali vrhunska vratarja. Pri Newyorčanih blesti Henrik Lundqvist, junak Los Angelesa je že dolgo tudi vratar Jonathan Quick. Morda pa bo jeziček na tehtnici Justin Williams: napadalec Los Angelesa je dobil vzdevek Mister Game 7. V odločilnih sedmih tekmah je namreč zbral sedem zmag, dosegel sedem golov in seveda sedem podaj.

Veliko zanimanje za finale NHL je povzročilo dvig cen vstopnic. Iz vodstva tekmovanja so sporočili, da lahko ljubitelji hokeja za prvi tekmi v Los Angelesu še dobijo vstopnice, vendar se cene gibljejo med 628 in 660 dolarji. Še huje je v New Yorku, kjer so nenadoma vsi postali navijači New York Rangers. Za vstopnico pa je treba odšteti kar od 480 do 2490 dolarjev, povprečna cena pa 1200 dolarjev, kar je več, kot je znašala vrednost vstopnic za ikono ameriškega športa, Super Bowl.