Bralcem se opravičujemo, ker omenjenega Sporočila tukaj ne moremo objaviti, čeprav je s svojo glosistično formo najbolj primerno ravno za to rubriko. Razloga za to sta dva: 1. besedilo je s svojimi 611 besedami oziroma 4346 znaki (s presledki) zanjo dvakrat predolgo in 2. sporočilo samo opozarja, da razkriva nekatere podrobnosti iz sveta tajne diplomacije, ki bi lahko, če bi bile objavljene, spravile v škripce in v veliko zadrego nam prijateljsko Francosko republiko kot tudi njenega predsednika g. Hollanda.

Smo pa Službo za dokumentacijo in spotikanje (SDS), ki je sicer specializirana za pridobivanje in obdelavo vsakovrstnih podatkov ali fotografij, zaprosili, da opravi analizo pogostosti rabe določenih pojmov in pojmovnih zvez v Sporočilu. Njeni rezultati (glej grafikon) sami zase govorijo o vsebini Sporočila. SDS je tako ugotovila, da se pojmi »predsednik RS«, »Borut Pahor« in »urad predsednika RS« v razčlenjenem besedilu skupaj pojavijo 29-krat oziroma za dobro tretjino pogosteje kot vsi drugi v besedilu proučevani pojmi, ki so povezani s francosko organizacijo proslave ob 70-letnici dneva D.

Na podlagi pridobljenih rezultatov smo SDS naknadno zaprosili še za študijo psihološkega profila predsednika RS, vendar so nas zavrnili z utemeljitvijo, da so preobremenjeni s preučevanjem in dokumentiranjem povezav med Mirom Cerarjem ter strici iz ozadja.