Kako ste zadovoljni s ponedeljkovo generalko proti Avstriji (zmaga Slovenije s 34:29) v Mariboru?

Dobili smo potrditev, da smo na pravi poti, sočasno pa ugotovili, kaj moramo še popraviti v igri do tekem z Madžari. Tekma nam je prišla zelo prav za ohranitev tekmovalnega ritma, da se ne bi zgodilo tako kot lani, ko na odločilni kvalifikacijski tekmi z Belorusijo nismo bili pravi. Proti Avstriji smo dobro igrali, vseeno pa je bilo še preveč nihanj. V drugi polovici prvega polčasa obramba ni bila na ustrezni ravni, zato so Avstrijci zaostanek petih golov obrnili v vodstvo z enim. V drugem delu smo naredili razliko in stvari postavili na svoje mesto. Nikakor pa si proti Madžarom ne smemo privoščiti takšnih kriznih minut, kot smo si jih v Mariboru, saj bi lahko bile usodne.

Slovenija bo z Madžari na levi strani napada igrala brez izrazitega »šuterja«, saj sta poškodovana tako Nenad Bilbija kot Borut Mačkovšek.

Poglejmo, kako smo igrali na EP 2012 v Srbiji in SP 2013 v Španiji: Mačkovšek je bil na obeh tekmovanjih, a v Srbiji ni dobil večje priložnosti, v Španiji ne na vseh tekmah, Bilbija pa je bil na SP večinoma poškodovan. Tako smo imeli dejansko obakrat le po enega »šuterja«, tako da smo bolj ali manj že vajeni igranja v sistemu z manjšim, hitrejšim in spretnejšim levim zunanjim ter v tem ne vidim večjih težav. Večja težava bi bila, če bi morali iti brez »šuterja« na veliko tekmovanje, kjer je treba v 14 dneh odigrati sedem, osem tekem. Tam nujno potrebuješ strelca od daleč, ker na vseh tekmah po 60 minut ne moreš le preigravati. Prepričan sem, da bomo kljub zdesetkani zasedbi zdržali na dveh tekmah z Madžari. Seveda bodo morali zaradi poškodb in kazni nekaterih nosilcev igre tudi mlajši in manj izkušeni igralci prevzeti del bremena in odgovornosti na svoja ramena.

V katerih elementih igre vidite prednost Slovenije pred Madžari?

Če so oni večji, težji in močnejši, smo mi hitrejši in spretnejši. Jasno je, da bomo imeli težave na postavljeno obrambo, a take težave imajo vsi na svetu, kajti Madžari so v obrambi odlični, močni in agresivni. Zato moramo staviti na hitre (pol)protinapade in doseganje lahkih golov, kar je že tako eden adutov naše igre. Vsako njihovo napako in zgrešen strel moramo kaznovati, smo pa tudi dovolj hitri, da bodo imeli težave z doseganjem golov. V obrambi, ki bo morala biti zelo agresivna, jim ne smemo dovoliti vstopa v našo devetmetrovko in strelov z lažjih položajev. Prisiliti jih moramo, da bodo streljali z desetih, enajstih metrov, mi pa imamo tako dobre vratarje, da bi morali te žoge poloviti in jih vreči v (pol)protinapad.

Vsaj majhna prednost bi morala biti tudi povratna tekma na domačem igrišču v v Velenju.

Najprej bo treba preživeti pekel v Veszpremu. Žal so minili časi, ko smo Slovenci ustvarili podoben pekel doma – da bi lahko Madžare pričakali v polnem Zlatorogu ali Stožicah, tako kot bodo oni nas v Veszpremu. Za nas bi bilo morebiti celo najbolje, da bi igrali na nevtralnem terenu (smeh). Verjamem, da smo dovolj izkušeni in da smo odigrali veliko težkih tekem v klubih in reprezentanci, da se bomo znali privaditi in pravilno odzvati na vroče vzdušje v Veszpremu. Mislim, da bomo vsi zadovoljni, tudi če bi slučajno na gostovanju izgubili za kakšen zadetek. Pomembno je, da v Veszpremu iztržimo aktiven rezultat za povratni dvoboj.

Štirje reprezentanti Madžarske so v dresu Veszprema konec tedna nastopili tudi na sklepnem turnirju evropske lige prvakov v Kölnu.

Lahko se nadejamo, da bodo zaradi dveh težkih tekem v dveh dneh proti Kielu in Barceloni malce bolj utrujeni kot mi, a na to se ne gre zanašati. Čeprav so ostali brez naslova prvaka Evrope, to zanje v zvezi z reprezentanco ne bo hud udarec. Gre za izkušene igralce, profesionalce, ki bodo znali v glavah preklopiti s klubske na reprezentančno raven. Težko je reči, kako bi se igralci odzvali ob (ne)uspehu v Kölnu: morebiti bi se zadovoljili že s tem, da so prvaki Evrope, in bi bilo nam lažje, mogoče pa bodo zdaj še bolj motivirani, ker so ostali brez lovorike. Po drugi strani pa so igralci Picka Szegeda, iz katerega prihaja precej reprezentantov Madžarske, osvojili evropski pokal EHF, in mogoče bodo oni v izbrano vrsto prinesli toliko več energije, motiva in želje.

Ali vas je presenetil razplet v Kölnu z zmagoslavjem Flensburga?

Mislim, da je bil Flensburg presenečenje za vse, saj smo ga vsi videli v Kölnu kot četrto ekipo, avtsajderja v boju za prvaka Evrope. Pričakoval sem, da bo prva Barcelona. Njegov uspeh je dokaz, kako majhne so razlike med klubi in kako širok je evropski vrh. Tudi Flensburg je imel v ligi prvakov velike težave, saj je bil dvakrat na robu izpada: v osmini finala proti Celju in v četrtfinalu proti Vardarju, a se je obakrat izvlekel. Tudi na dveh tekmah v Kölnu proti Barceloni in Kielu se je dvakrat vrnil med žive po visokem minusu in je zasluženo prvi.

Vaš Montpellier je bil v francoski ligi šele tretji in je ostal brez igranja v ligi prvakov v naslednji sezoni.

Občutki po zapravljenem drugem mestu niso najlepši in najboljši, še posebno, ker smo skoraj skozi vso sezono, najbolj pa v drugem delu, igrali dobro. A izgubili smo nekaj odločilnih tekem, najprej derbi z Dunkerqom v boju za prvaka in potem še s Chamberyjem, po katerem smo zapravili tudi drugo mesto in igranje v ligi prvakov v novi sezoni. Seveda smo bili razočarani, a ne pretirano: rezultatsko sicer nismo zadovoljili, osvojili smo le eno lovoriko od štirih možnih, precej bolj pa smo lahko zadovoljni z napredkom v igri. Zgolj delna tolažba za nas je osvojitev ligaškega pokala, medtem ko smo v francoskem pokalu izpadli v osmini finala proti PSG, v evropskem pokalu EHF pa z golom razlike klonili v finalu proti Picku Szegedu.