Kapitalska družba (Kad) in Družba za upravljanje in svetovanje (DSU), ki skupaj prodajata svoj 30,7-odstotni lastniški delež družbe Gospodarsko razstavišče, sta do minulega petka zbirali nezavezujoče ponudbe za nakup. Na Kadu smo preverili, koliko ponudb so prejeli do izteka roka, a so nam odgovorili, da v trenutni fazi prodajnega postopka prodaje ne morejo komentirati.

So pa na Mestni občini Ljubljana, ki jo zanima nakup deleža Gospodarskega razstavišča, potrdili, da so do petka oddali nezavezujočo ponudbo. Za dodatne informacije so nas tudi na občini preusmerili na prodajalca. Ponudba občine ni bila nepričakovana, saj je ljubljanski župan Zoran Janković pred časom izjavil, da bi občina za pravo ceno kupila še 30,7 odstotka razstavišča. S tem bi Ljubljana samo še povečala svojo večinsko last Gospodarskega razstavišča, saj je trenutno že lastnica 69-odstotnega deleža družbe.

Glede na pretekle neuspešne poskuse prodaje deleža Gospodarskega razstavišča ne gre pričakovati, da sta Kad in DSU poleg občinske ponudbe prejela še precej drugih. Kad in DSU bosta sedaj pregledala prejete ponudbe in izbrane ponudnike povabila k oddaji zavezujočih ponudb. Prodajalca si sicer pridržujeta pravico, da 30,7-odstotnega deleža za zdaj ne prodata nikomur.

Gospodarsko razstavišče zadnja tri leta z minimalnim dobičkom posluje pozitivno, kar je po besedah direktorja družbe Iztoka Bricla napredek v primerjavi s predhodnimi leti, ko je razstavišče poslovalo z milijonskimi izgubami. Družba ima po direktorjevih besedah sicer za približno devet milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih dolgov, ki pa bi jih lahko poplačala s prodajo dveh svojih zemljišč na Brdu v bližini Tehnološkega parka. Manjše zemljišče Gospodarsko razstavišče prodaja za tri, večje pa za 7,5 milijona evrov. Pri tem velja omeniti, da je na obeh zemljiščih dovoljena stanovanjska gradnja. Za večje zemljišče je Gospodarsko razstavišče že pripravilo projekt za gradnjo 120 stanovanj in tudi pridobilo gradbeno dovoljenje. vb