Med blue chipi so se najbolj, za več kot 17 odstotkov, podražile delnice Luke Koper, kar lahko delno pripišemo četrtletnim poslovnim rezultatom, ki za prvo letošnje četrtletje kažejo, da je skupina ustvarila 7,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 62 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju in 29 odstotkov nad prvotnimi načrti.

V petek je bila delnica Telekoma Slovenije ob koncu trgovalnega dne po petodstotni tedenski rasti vredna že 152,45 evra, kar je največ od oktobra 2009. Delničarji so namreč potrdili nasprotni predlog državnih lastnikov, da državno telekomunikacijsko podjetje letos izplača 10 evrov bruto dividende za delnico. Letos se je delnica sicer podražila za 25 odstotkov, predvsem zaradi pričakovanj o prevzemu in višini dividende. Po mnenju finančnikov, ki so bili na skupščini, bi se za nakup lahko razvnel velik boj med prevzemniki, za enega od favoritov pa štejejo Deutsche Telekom.

V Pozavarovalnici Sava so objavili, da je skupina v prvih treh mesecih letos ustvarila 7,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 3,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prvo četrtletje je zaznamovala velika rast izplačanih škod, predvsem po žledolomu, vodstvo pa rezultate ocenjuje za ugodne in napoveduje, da bodo konec leta cilji doseženi.

Na borznem parketu je poleg objav poslovnih rezultatov družb ter višine dividend odmeval še podatek o gibanju slovenskega BDP. V prvem letošnjem četrtletju se je ta na letni ravni realno zvišal za 1,9 odstotka. Pozitivna gospodarska gibanja so se tako v letošnjem prvem četrtletju nadaljevala, na kar je ponovno najbolj vplivalo zunanje povpraševanje. Slovensko gospodarstvo je namreč vse bolj odvisno od tujine, kar kaže tudi izvoz, ki se je v prvem četrtletju povečal za 4,7 odstotka.

SBI TOP je s 24-odstotnim donosom v prvih petih mesecih letos četrti najdonosnejši delniški indeks med približno stotimi borznimi indeksi, ki jih primerja portal Bloomberg. Nekateri slovenski analitiki nadpovprečno rast delnic pričakujejo tudi v prihodnje, zaupanje na trgu in beg investitorjev pa bi lahko načela ustavljena privatizacija katere izmed večjih družb, ki so predvidene za prodajo v prvem krogu.