Pridobil je naziv »oče ekstazija«, po tem ko je leta 1976 razvil nov način sintetiziranja MDMA – najčistejše oblike ekstazija. Zdravilo je predstavil svojemu prijatelju Leu Zeffu, ki ga je kot terapevt nato uporabljal med svojimi terapijami.

Zelo malo časa po predstavitvi je ekstazi prišel na ulice in v klubsko sceno New Yorka ter Chicaga, kasneje pa na obale Ibize. Od tam se je razširil po celem svetu.

Prvo psihoaktivno zdravilo, ki ga je odkril, je bilo namenjeno farmacevtski družbi The Dow Chemical Company, in je bilo malo blažje od LSD. Zdravilo je newyorški farmacevt prodajal motoristom, ki so ga kupovali na kile. Sodelovanje med Shulginom in omenjeno družbo je zelo kmalu propadlo, saj Shulgin ni želel, da ga prepoznajo kot avtorja droge. Po letu 1965 je v svoji hiši postavil laboratorij in se usmeril v raziskovanje psihadeličnih drog.

»Skoraj vsaka psihadelična droga, ki jo danes poznamo, je prišla iz te hiše,« je pred štirimi leti v intervjuju dejal Shulgin. Njegova žena Ann je sporočila, da je umrl v spanju, obkrožen s prijatelji.