Zdravili pembrolizumab in nivolumab blokirata biološke poti, ki jih rak uporabi, da se skrije pred imunskim sistemom, so sporočili na konferenci onkologov v Chicagu. Napredovano obliko melanoma – kožni rak, ki se je razširil na druge organe – je bilo do sedaj zelo težko zdraviti. Pred nekaj leti so bolnikom s to boleznijo dali še šest mesecev življenja.

V študiji, v kateri je sodelovalo 411 bolnikov, ki so jemali pembrolizumab, je 69 odstotkov bolnikov živelo še najmanj leto dni. Zdravilo, ki ga imenujejo MK-3475, zdaj uporabljajo še pri zdravljenju drugih oblik raka, ki na enak način prevarajo imunski sistem kot melanom.

Po osmih mesecih so mu tumorji na pljučih izginili

Dr. David Chao, ki se kot onkolog ukvarja z zdravljenjem melanoma in raka na pljučih, je prepričan, da bi pembrolizumab lahko pomenil velik premik pri zdravljenju raka. Eden izmed njegovih bolnikov Warwick Steele od oktobra lani dobiva zdravilo na vsake tri tedne. Pred zdravljenjem je komaj hodil, saj se je njegov melanom razširil na pljuča in zaradi tega ni mogel dihati. »Zelo hitro sem se utrudil, že britje mi je povzročalo težave. Zdaj se počutim tako kot prej, lahko sem na vrtu ali pa grem v trgovino,« je pojasnil 64-letni Warwick, ki naj bi bil zdaj ozdravljen raka na pljučih.

Drugo zdravilo nivolumab so uporabljali skupaj z drugim zdravilom ipilimumab. V študiji je sodelovalo 53 bolnikov. Eno leto po zdravljenju je preživelo 85 odstotkov bolnikov, dve leti kasneje pa 79 odstotkov. »Prepričan sem, da je to ogromen napredek pri zdravljenju melanoma,« je dejal profesor John Wagstraff s kolidža Swansea.