Ustanovni kongres Stranke Mira Cerarja (SMC) se je zaradi velikega števila navzočih, ki so se včlanjevali vanjo, začel s polurno zamudo. »Ker ne želim začeti svoje politične poti z lažjo, moram povedati, da mi je všeč, da zamujamo,« je veliko zanimanje za svojo stranko pozdravil včeraj izvoljeni predsednik Miro Cerar. Pričakovanja, da lahko stranka na volitvah zmaga, ni skrival. »Gremo na zmago in verjamem, da smo jo sposobni doseči,« je dejal po kongresu.

»Potrebujemo novo politično vodstvo«

V skoraj polurnem govoru, ki ga – v nasprotju s prevladujočimi praksami na kongresih političnih strank – niso prekinjala ploskanja prisotnih, je Cerar izrekel precej kritik glede razmer v državi. Po njegovem prepričanju smo postali v preveliki meri družba kraje in laži. Ali bomo dali svoj glas ponovno tistim, ki so v veliki meri del problema, ali pa se bomo odločili za tiste, ki problem resnično znajo in hočejo rešiti, se je še vprašal Cerar. Stranka SMC namreč po njegovih besedah nastaja kot povsem nova in neodvisna politična moč, »ki nikomur ničesar ne dolguje – razen seveda Sloveniji in Slovencem, če nam bodo zaupali vodenje države«.

Po Cerarjevih besedah njihova stranka odklanja neprimerno delitev na leve in desne, ki se v naši družbi vedno znova zlorablja za neproduktivne ideološke spopade. »Smo predvsem stranka, ki želi povezovati,« je izpostavil. O tem, ali se bo stranka odločila za samostojno pot na volitvah ali je vendarle mogoče predvolilno povezovanje z drugimi političnimi skupinami, Cerar včeraj ni želel govoriti, saj bodo o tem v prihodnjih dneh odločali organi stranke. Je pa poudaril, da je povezovanje med političnimi strankami v našem proporcionalnem volilnem sistemu vsaj po volitvah neizogibno. Prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali bo SMC lahko sodelovala s strankami, na čelu katerih so s poročili protikorupcijske komisije oziroma pravnomočnimi obsodbami obremenjeni politiki. »Ker je naša stranka demokratična, moramo o tem spregovoriti v organih stranke. Imam pa do tega svoje stališče: zagotovo si želim nove politike, v kateri je mesto za nove vrednote, torej za ljudi, ki niso politično kompromitirani,« je dejal Cerar.

Dobovšek, Umek, Brglez, Kontrec...

Med okoli petsto navzočimi smo na kongresu videli le redke politično prepoznavne obraze. Eden od njih je bil nekdanji izvršni direktor LDS Peter Jamnikar, ki je imel pri graditvi SMC pomembnejšo vlogo. Podpredsednikov in generalnega sekretarja stranke včeraj še niso izbrali – to bodo storili v prihodnjih dneh in tednih. V izvršnem odboru stranke pa najdemo nekaj predavateljev s FDV: Milana Brgleza, Simono Kustec Lipicer in Erika Kopača, pa Janjo Hojnik z mariborske pravne fakultete in Mitjo Horvata z ljubljanske pravne fakultete, Bojana Dobovška z mariborske fakultete za varnostne vede. S te fakultete prihaja tudi član sveta stranke Peter Umek, prav tako je v svetu nekdanji direktor državnega arhiva Dragan Matič.

Kriminalistični psiholog Peter Umek do včeraj ni bil član nobene politične stranke, »smo pa sedaj v takem času, da je treba nekoliko drugače delovati«. Ob tem je omenil lastno izkušnjo s sodelovanjem v parlamentarni preiskovalni komisiji o ekstremističnih skupinah. »To je obup. Tistemu, kar rečejo levi, nasprotujejo desni, pa četudi vse skupaj nima nikakršnega smisla,« poudarja Umek. Možnosti, da bi kandidiral na državnozborskih volitvah, ni izključil. Tudi za Bojana Dobovška je SMC prva stranka, v katero se je včlanil. »Vseskozi se strokovno borim za določene vrednote in opozarjam na napake v družbi. Ker se doslej stvari niso spremenile toliko, kot sem mislil, da se bodo, je to mogoče poskus, da se s politično stranko zadeve v Sloveniji uredijo,« je pojasnil Dobovšek. Pri pripravi programa SMC je aktivno sodeloval tudi Aleksandar Kešeljević z ljubljanske ekonomske fakultete, vendar se vanjo ni včlanil. »Nekateri smo se odločili, da ostanemo v okviru civilne družbe in da v tem okviru prispevamo po najboljših močeh k programu. To je ravno tisti duh osamosvojitve s konca osemdesetih let, ki bi ga lahko danes razumeli na neki nov način,« je svojo odločitev pojasnil Kešeljević.

Čeprav v vodstvu novoustanovljene stranke prevladujejo visokošolski učitelji, se je na kongresu zbralo tudi nekaj takih, ki so prepoznavni na drugih področjih. Med prisotnimi smo tako opazili strokovnega direktorja Zavoda Ypsilon Žigo Vavpotiča, pevca skupine Nude Boštjana Dermola, bivšega veleposlanika v Bratislavi Stanislava Vidoviča, generalnega sekretarja Hokejske zveze Slovenije Dejana Kontreca... Slednji nam je včeraj potrdil, da se je tudi včlanil v novo stranko. »S Cerarjem sva se že prej osebno poznala. Je človek, ki mu bo uspelo združiti poštene in sposobne ljudi. To je podlaga, da Slovenija doseže boljše rezultate. V športu smo namreč že dokazali, da se da pod pravo taktirko, s pravim pristopom in brez delitev priti do velikih dosežkov. Nastopil je čas, da se to zgodi tudi na drugih področjih,« svojo včlanitev razume Kontrec.