Jezero Črnava sodi pod okrilje države, z okolico pa se ukvarja občina Preddvor. Šele letos (tako vsaj upajo) sprejeti ustrezni prostorski akti pa bi omogočili tudi razvoj turizma ob jezeru. »Mi smo opozorili državno agencijo za okolje na odtekanje vode, a so nam tudi pojasnili, da spremljajo zadevo in za zdaj ni razloga za bolj drastične ukrepe. Nasploh se mi zdi, da sta panika in dramatiziranje za zdaj odveč, ker smo jezero izpraznili in tudi očistili pred nekaj leti,« trdi župan Preddvora Miran Zadnikar, ki pa se sooča z mnogo hujšo težavo, kjer spet trči na državo in njene ustanove.

Sprejemanje občinskih prostorskih načrtov je namreč zavrlo tudi naložbe v preddvorski turizem. Hotel Bor in pripadajoči Grad Hrib ob jezeru sta v lasti NLB Leasinga, upravlja pa jih družba Galeb iz Izole, ki je objekte tudi kupila. Ocenjeni so na okoli 10 milijonov evrov, a za zdaj pomenijo v razvojnem smislu le životarjenje. Prostorski načrt bo omogočil tudi naložbe, ki naj bi bile dogovorjene z italijanskim vlagateljem v preddvorski turizem, a zahteve po varovanju narave in drugi pogoji pri sprejemanju teh načrtov zadeve odlagajo iz leta v leto. »Upam, da nam bo uspelo, ker tudi vlagatelji želijo končno vedeti, kaj, kje in kako lahko gradijo,« trdi župan Zadnikar. Po neuradnih podatkih pa gredo zahteve v to smer, da bo treba hotel Bor podreti, ker zaradi svoje višine ne sodi v slikovito okolje pod hribi.

»Mi smo veseli, da povečujemo število nočitev. Lani jih je bilo 6475, kar je za dobro desetino več kot leto prej, tudi letos pa imamo do zdaj za 7 odstotkov več nočitev kot lani v tem času,« nam je povedala direktorica hotela Bor Natalija Jambriško. Preddvor zaradi okolice velja za turistični biser v naravi, znan je po porokah, nobenega dvoma pa ni, da je treba ponudbo ob jezeru Črnava dvigniti na višjo raven. In če mora nad odtekanjem vode iz jezera bedeti država, bodo lastniki morali ob sprejetih občinskih prostorskih pogojih končno odgovoriti, kaj v Preddvoru želijo in kaj lahko gradijo.