Ashutosh Maharaj je umrl 29. januarja, člani njegove sekte pa so to opazili šele 3. oziroma 4. februarja, ko je njegova koža postala siva. Premaknili so ga v stekleno škatlo, ki deluje kot nekakšen hladilnik. Zdaj je njegovo truplo v hramu, člani sekte pa ga čuvajo. Vztrajajo, da je Maharaj vrsto let preživel v meditaciji v mrzli Himalaji, zato naj bi mu »hladilnik« dobro del. V življenje se bo vrnil, ko se bo hotel, zato je njegovo telo treba hraniti, so še dodali.

Oblasti so februarja kljub vsem trditvam članov sekte poslali več strokovnjakov, ki so po natančnem pregledu ugotovili, da duhovnemu vodji ne bije več srce, da ne diha in da ima zenice odprte in neodzivne. Zaključili so, da je Maharaj klinično mrtev. S tem sta se strinjala tudi sin in žena guruja, ki naj bi umrl zaradi srčnega napada.

Člani sekte smrti svojega vodje ne želijo priznati – a ne zaradi duhovnih razlogov, temveč materialnih. Dokler njegovega trupla ne bodo pokopali, imajo nadzor nad finančnem imperijem, ki naj bi bil vreden več kot 170 milijonov dolarjev.

Glavna težava je v tem, da Maharaja pred smrtjo ni napisal oporoke in ni navedel svojega naslednika. Če bo obveljalo, da je mrtev, bo ves denar stekel v dobrodelni sklad.