Neobetaven začetek

Kralji, za katere zaradi slovenskega zvezdnika Anžeta Kopitarja pesti stiska tudi veliko ljubiteljev športa v Sloveniji, so imeli lepo priložnost, da se drugič v treh sezonah uvrstijo v veliki finale lige NHL in se spet potegujejo za Stanleyjev pokal, ki so ga dvignili leta 2012. Proti branilcem naslova iz Chicaga so namreč po štirih tekmah vodili s 3:1 v zmagah, toda dvakrat niso zmogli zadnjega odločilnega koraka. Najprej so se hokejisti Blackhawks rešili na domačem ledu po dveh podaljških, potem pa zmagali v gosteh ter tako odločitev prestavili na sedmo tekmo in v svojo dvorano.

Nazadnje pa so se le veselili kralji, ki so še tretjič v tej končnici dobili sedmo odločilno tekmo, tokrat po podaljšku.

Velik vložek na odločilnem obračunu je sprva zavezal roke gostom iz Kalifornije. Chicago je bil nevarnejši, sad takšne igre pa sta bila dva gola, najprej je zadel Brandon Saad, z igralcem več pa še Jonathan Toews. Ko se je zdelo, da se bodo gostje težko pobrali, za nameček je Tyler Toffoli zadel še vratnico, jih je med žive vrnil Jeff Carter z nenavadnim zadetkom, ko je odbiti plošček pred vratarjem Coreyjem Crawfordom udaril v zraku in potisnil v gol. Za 2:2 je poskrbel Justin Williams, toda le 12 sekund zatem je Chicago spet vodil. Po strelu Patricka Sharpa je plošček nerodno odskočil in presenetil vratarja Jonathana Quicka.

Nadaljevanje je bilo težka preizkušnja za goste, ki so imeli trikrat igralca manj, vmes pa 45 sekund tudi dva moža manj na ledu. A Chicago te prednosti sprva ni izkoristil, kralji so prek Toffolija, ki se je odlično znašel pred golom, celo prišli do izenačenja. Veselje kalifornijske ekipe pa spet ni bilo dolgo, saj je zadnji "power play" Sharp le izkoristil za novo vodstvo domačih.

Gol za izenačenje Gaborika in podaljški

V tretji tretjini je dolgo kazalo, da bo Chicago ubranil minimalen naskok. Čeprav so se domači pomaknili v obrambo, so še obvladovali položaj - dokler ni udaril najbolj razpoložen strelec Los Angelesa v končnici Marian Gaborik in z mojstrskim strelom poskrbel za izenačenje v 53. minuti, podajo pa je prispeval tudi Kopitar, kar je že njegova 24. točka v končnici. Ker zadetkov ni bilo več, tik pred koncem sta imela sicer lepi priložnosti Dustin Brown pri gostih in Andrew Shaw pri domačih, so drugič zapored v United Centru odločali podaljški.

Odločitev je padla v šesti minuti. Z modre črte je meril Alec Martinez, pred golom sta bila Toffoli in Jarret Stoll, plošček pa je oplazil še domačega branilca Nicka Ledyja in končal v mreži nemočnega Crawforda, ki je lahko s soigralci le poklapano spremljal veliko slavje kalifornijske ekipe in njeno uvrstitev v finale.

V velikem finalu je že nekaj dni ekipa New York Rangers. Newyorčani so si boj za Stanleyjev pokal zagotovili v seriji proti Montrealu s 4:2 v zmagah, za rangerje pa je to prva uvrstitev v veliki finale NHL po 20 letih. Finale se bo začel že v sredo po ameriškem času oziroma v noči na četrtek po srednjeevropskem.