Ponedeljek, 26. maj:Zasebno in službeno

V pisarno mi uspe priti do 15. ure, sledi čas za pregled odpreme, dokumentov in pošte. Moj osebni poštni predal je hkrati tudi službeni. Te ločnice med osebnim in službenim ni mogoče narediti, ko si skupaj s partnerjem lastnik podjetja. Najino podjetje je najino življenje, najin »otrok«, ki bo čez dober mesec upihnil pet svečk na torti.

Torek, 27. maj:Dan za SMK

Danes je zame »dan D«. Veselim se nastopa na 19. Slovenski marketinški konferenci v Portorožu. Po vseh uvodnih pozdravih na konferenci z navdušenjem poslušamo uvodnega govornika Patricka Van der Pijla, direktorja in ustanovitelja Business Models Inc. Srkamo znanje človeka, ki je poslovni model CANVAS spravil k življenju, se z njim dotaknil menedžerjev in navdušil marketinške strokovnjake.

Metodo canvas smo v našem podjetju uporabili pri načrtovanju vstopa na ameriški trg. Zelo enostavno in pregledno smo ugotovili, kaj si želimo, kje smo sedaj, kako in kdaj bomo uresničili določene stopnje procesa, ter dobili kristalno jasno sliko o tem, kaj moramo narediti, da do želenih ciljev tudi pridemo.

Sreda, 28. maj:Denarni tok

Eno izmed današnjih opravil je tudi plačevanje računov. To počnemo običajno enkrat tedensko, je pa takrat tudi nujno planiranje denarnega toka. Kar se financ v podjetju tiče, želim biti stalno na tekočem, hočem torej poznati finančno sliko podjetja v vsakem trenutku.

Sreda je dan, ko preverimo, kaj smo ta teden že naredili in kaj še moramo, da uresničimo obljubljeno. Skupaj preverimo, ali »lovimo« vse zahtevane roke. Tudi zaloge je nujno treba načrtovati vnaprej in predvideti njihovo vrednost v bilancah. Ugotovimo, da delamo »on time«. Ta teden planiramo še večjo odpremo v petek in kot kaže, bo vse pripravljeno pravočasno.

Četrtek, 29. maj:Raziskave in razvoj

Glavna dejavnost podjetja REC, d. o. o., temelji na raziskavah in razvoju visokotehnoloških rešitev z namenom izboljšanja nadzora in upravljanja baterijskih sistemov za aplikacije v vozilih s hibridnim in električnim pogonom. Lastne produkte vgrajujemo v letala, barke, v avtomobile na hibridni in električni pogon, motorna kolesa, testne laboratorijske sisteme... Že zjutraj se je delo v naših prostorih začelo s preprogramiranjem upravljalnika baterijskega sistema (BMS > Battery Management System) za našo obstoječo stranko. To je ena izmed prednosti naših produktov. Čeprav kupec vnaprej definira svoje želje in zahtevane specifikacije sistema, ki ga pri nas naroča, ima tudi kasneje možnost dodatnega programiranja in dodatnih instalacij na naših produktih. Še več, če kupec naroči dodatne spremembe programske opreme, jih lahko prevzame »on line« in jih s pomočjo uporabniku prijaznega računalniškega okolja sam prek prenosnika naloži na BMS. Voila, želje uresničene! Skrb za kupca je pri nas na prvem mestu.

Petek, 30. maj:Kongres podjetnikov

Za mano je prvi dan Kongresa podjetnikov, kjer sem iz prve roke lahko slišala kolege podjetnike govoriti o njihovih izkušnjah, napakah in pravilnih odločitvah, ki so jih sprejeli na svoji podjetniški poti.

Tudi mi že peto leto pišemo svojo podjetniško zgodbo. Z vsemi vzponi in padci, uspešnimi in malo manj uspešnimi projekti, z napakami in včasih smešnimi odločitvami ter norimi idejami se vsak dan znova zabavamo in učimo. Pred dvema letoma smo se v podjetju prvič znašli pred resnim finančnim zlomom. Težava je nastala zaradi hitre rasti, pomanjkanja obratnega kapitala in prevelike odvisnosti od obstoječih kupcev.

A problem nastane, če se napake ne potrudiš popraviti oziroma poiskati rešitve zanjo. Zato sva se pridružila mreži podjetnikov CEED, kjer sva spoznala ljudi, ki so bili pripravljeni sodelovati z nami in nam deliti izkušnje iz prve roke. Nato smo se odločili za pot v tujino, postali smo izvozno orientirano podjetje in poslovne priložnosti iščemo zunaj »domače udobnosti«. Recepta za uspeh ni, napišemo lahko le svojo zgodbo in upamo, da se iz izkušenj vsak dan tudi kaj naučimo...

Sobota, 31. maj:Dan za dirke

Že zjutraj se odpeljem v Ljubljano, tokrat v športni opravi. Namenjena sem v park Tivoli, kjer poteka 9. DM tek za ženske. Startam ob 10. uri na 10-kilometrski progi. S športom se ukvarjam že vse življenje. Lahko rečem, da je šport moja psihoterapija.

Po čudovitem dopoldnevu pozno popoldne preživim pred računalnikom. Danes je namreč tudi start največje parade električnih vozil na svetu WAVE 2014, ki poteka od Stuttgarta (DE) do Lucerna (CH). Seveda jo bomo spremljali pod drobnogledom, ker imamo med udeleženci dirke tudi slovenskega predstavnika – Metron Inštitut. Z na novo predelanim sedemsedežnim avtomobilom metron 7 bosta Jasna in Andrej Pečjak sodelovala pri postavitvi novega guinnessovega rekorda, saj letos v paradi sodeluje kar 493 električnih vozil, od katerih pa ima metron 7 največji predviden domet, kar 700 kilometrov. Seveda smo avtomobil opremili z našimi elektronskimi komponentami, pametnim upravljalnikom baterijskega sistema.

Nedelja, 1. junij:Delovni dan

Vikend je za naju s partnerjem skoraj vedno delaven. Nedelja je dan, ko postoriva vse, kar je potrebno, da lahko v ponedeljek zjutraj začneva na isti »startni črti«. Prihodnji teden nas čaka še obisk sejma v Münchnu, zato moram pripraviti še nekaj marketinškega materiala.

Po končanem delu si privoščiva sladoled s prijatelji in dolg večerni sprehod. Nujno je najti čas tudi za samorefleksijo in postavljanje novih ciljev. Cilji so pomembni, le tako lahko napredujemo, pa naj bo to osebnostno ali poslovno. Če si izposodim besede blagovne znamke Nike: »Decide what you want and JUST DO IT.«* (*Odloči se, kaj želiš, in to tudi stori, op. ur.)