Slovenski podjetniki iz skupnosti Silicijevi vrtički so skupaj z nekaterimi ameriškimi investitorji ustanovili sklad za semenski kapital, ki ga bodo v prvi vrsti namenjali start upom iz Slovenije, ki imajo globalne ambicije. Kot pojasnjujejo, bo semenski kapital namenjen rasti njihove ekipe, razvoju ideje in posla na samem začetku podjetniške poti, na kateri jim bodo pomagali tudi podjetniki iz Silicijevih vrtičkov.

Za pet- do desetodstotni delež bodo dobili med 20.000 in 40.000 evri

Sklad Silicon Gardens Fund bo mlade podjetniške ekipe visokotehnoloških start upov zalagal z znanjem, mentorstvom in kontakti iz poslovnega sveta. Prepričani so namreč, da lahko kombinacija najboljših lokalnih talentov in uglednih investitorjev vodi v odlične rezultate. Prvo leto bo priložnost za semenski kapital dobilo od 5 do 10 podjetij, ki bodo v zameno za 5 do 10-odstotni delež podjetja prejela med 20.000 in 40.000 evri.

Cilj je ekipe spraviti na mednarodni trg, preveriti njihovo idejo in jih pripraviti za nadaljnje investicije. Z vsakim start upom bodo sodelovali individualno, in sicer bodo za vsak start up izbrali nekoga izmed investitorjev, ki bo ekipo aktivno spremljal ter ji pomagal na njeni poti ter pri tem po potrebi vključeval tudi druge investitorje, med katerimi najdemo imena, kot so Jugoslav Petković, Andraž Tori, Darko Butina, Peter Ribarič in Jerry Colonna.

Za takšen korak so se podjetniki, ki so manj izkušenim kolegom že prej pomagali z različnimi nasveti in kontakti, odločili, ker je v Sloveniji težko pridobiti semenski kapital, je pojasnil Peter Ribarič, ki bo upravljal sklad, sicer pa je soustanovitelj podjetja HRM. Nedavno je javni razpis za podeljevanje semenskega kapitala sicer najavil tudi Slovenski podjetniški sklad (SPS), in sicer naj bi bilo še letos v ta namen na voljo pet milijonov evrov. V skladu Silicon Gardens Fund so z namero SPS seznanjeni in jo pozdravljajo, je dejal Ribarič, saj je pri spodbujanju in zagotavljanju dobrih pogojev za podjetništvo zelo pomembna tudi država.

Zgolj v ideje ne bodo investirali

Medtem ko pogoji za pridobitev semenskega kapitala pri SPS še niso znani, pa v Silicon Gardens Fundu pravijo, da bodo najbolj pozorni na lastnostni članov in delovanje start up ekipe, njihove dosedanje rezultate in razvojno fazo, v kateri so. »Načeloma bomo vlagali v start upe, ki so že pridobili prve prihodke na trgu, in ne zgolj v ideje,« je jasen Ribarič, ki dodaja, da so nagrade in zmage na različnih tekmovanjih lahko eden od kazalnikov potenciala start upa, še zdaleč pa ne odločilno merilo za investiranje vanj.

Na vprašanje, kako ocenjujejo razvoj slovenske start up scene, na kateri je vse več mladih podjetnikov, ker je to velikokrat edina pot za ustvarjanje kariere, pa Ribarič odgovarja, da lahko vsak postane del podjetniške zgodbe. »Pomembno je le, da pri tem zavzame vlogo, ki mu leži kot posamezniku,« poudarja upravitelj sklada Silicin Gardens Fund.