Približno 150.000 Slovenk in Slovencev aktivno deluje v kulturnih društvih, ustvarja samostojno ali v neformalnih skupinah. Registriranih kulturnih društev in skupin je pri nas okoli 5000, še več pa je posameznikov ali skupin, ki jih v državnem registru ni, kljub temu pa svojo energijo in čas namenjajo kulturi. »Teden ljubiteljske kulture je poklon vsem njim,« pravi programska vodja projekta Urška Bittner Pipan iz Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD).

Nobeno delo ni premajhno

V Tednu ljubiteljske kulture se bodo med 15. in 22. junijem po vsej državi in v zamejstvu zvrstile gledališke predstave, likovne razstave in delavnice, javne vaje, glasbeni nastopi ali izobraževalne dejavnosti. »Pokazati želimo, da kultura ni samo tisto, čemur po navadi rečemo umetnost, temveč sega mnogo dlje. Zato si društvena kultura zasluži večjo vidnost; ne nazadnje so iz društev nastale skoraj vse pomembne slovenske kulturne ustanove, tudi mreža slovenskih knjižnic in številna gledališča,« na pomen društev v Sloveniji opozarja direktor JSKD Igor Teršar.

Ker mnogi posamezniki aktivno delujejo in ustvarjajo zunaj okvira društev, JSKD poziva vse, ki bi želeli sodelovati na Tednu ljubiteljske kulture, da izpolnijo prijavnico na njihovi spletni strani in s tem svoj dogodek dodajo v program projekta. »Ni treba, da gre za letno produkcijo ali velik koncert! Mnogi ustvarjalci se bojijo, da je njihovo delo premajhno in premalo pomembno za prijavo. Ampak ni,« zagotavlja Bittner-Pipanova in upa, da se bo število dogodkov, ki jih je že čez 500, še povečalo do 15. junija, ko se bo kolesje prireditve zavrtelo na osrednji otvoritveni slovesnosti na muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani.

Sadna drevesa za vse prebivalce

Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture pridružuje mnogim evropskim državam, ki se vsako leto na podoben način poklonijo vsem ustvarjalcem. Organizatorji želijo opozoriti na pomen in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi, vse ustvarjalce pa vabijo tudi k soustvarjanju nenavadne vseslovenske razstave: »Na okenske police ali pred hiše postavite instrumente, slikarska platna, kostume, notne zapise, skratka predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali dejavnost, s katero se ukvarjate.«

Plodnost slovenske društvene kulture pa projekt zaznamovati tudi s sajenjem sadnih dreves v slovenskih občinah. Sto županov bo namreč v Tednu ljubiteljske kulture zasadilo prva sadna drevesa avtohtonih slovenskih sort na javnih površinah in tako začelo ustanavljati odprte sadne parke, kjer bo sadje namenjeno vsem prebivalcem.