Za Federerja je to po letu 2004 prvi izpad v Parizu pred četrtfinalom. Turnir v Roland Garrosu je osvojil 2009, finalist pa je bil 2006, 2007, 2008 in 2011. Na drugi strani se je Gulbis drugič v karieri uvrstil med osem najboljših na turnirju za grand slam. To mu je uspelo že 2008 prav tako v Parizu.

"To je zame največja zmaga v karieri. Bilo je zelo naporno, saj je Federer izjemen igralec. Opravičujem se publiki, saj vem, da ste vsi želeli, da bi on zmagal," je po dvoboju dejal Latvijec.

V četrtfinalu se bo Gulbis srečal s Čehom Tomašom Berdychom, ki je svojo nalogo v osmini finala opravil brezhibno; Američana Johna Isnerja je odpravil s 6:4, 6:4, 6:4.

Z rezultatom 12:10 v odločilnem petem nizu se je v osmino finala uvrstil sedmi nosilec Škot Andy Murray. Maratonski dvoboj proti Nemcu Philippu Kohlschreiberju, ki je bil v soboto prekinjen zaradi teme pri rezultatu 7:7 v petem nizu, je bil najdaljši v karieri Murrayja. "Ponoči sem komaj zatisnil oči. Zbudil sem se že okoli četrte ure zjutraj in razmišljal o dvoboju. Karkoli sem hotel narediti, so mi misli uhajale v peti niz. Enostavno nisem vajen tega, da se moram vrniti na igrišče in dokončati dvoboj pri 7:7 v petem nizu. Zato sem bil na začetku precej živčen, a na koncu se je vse dobro izteklo," je dejal Murray.

Konec poti za mlado Hrvatico

Tudi v ženski konkurenci sta znani prvi udeleženki četrtfinala. Španka Carla Suarez Navarro je premagala Hrvatico Ajlo Tomljanović s 6:3, 6:3, Kanadčanka Eugenie Bouchard pa je presenetila osmo nosilko iz Nemčije Angelique Kerber in zmagala 6:1 in 6:2.

Srebotnikova v mešanih dvojicah izpadla v četrtfinalu

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je nastope med mešanimi pari na drugem letošnjem turnirju za grand slam v Parizu končala v četrtfinalu. Skupaj z Indijcem Rohanom Bopannom nista bila kos nemško-srbski navezi Julia Goerges/Nenad Zimonjić, ki je zmagala z 2:6, 6:4 in 10:5.