Junak današnje sklepne etape je bil Mezgec. Petindvajsetletni tekmovalec moštva Giant-Shimano je ukanil vse tekmece in prvi prečkal ciljno črto v Trstu, hkrati pa dosegel prvo slovensko etapno zmago na dirki po Italiji.

"Na zadnji etapi sem bil pod velikim pritiskom. V Trst je prispelo veliko slovenskih ljubiteljev kolesarstva, jaz pa jih nisem hotel razočarati," je uvodoma dejal Mezgec in dodal: "Razpletlo se je sanjsko. Za zmago sem se moral pošteno potruditi. Ciljni sprint je bil dolg in naporen, v tvegani vožnji mi je grozil tudi padec, na srečo pa je bila cesta dovolj široka, da sem se izognil najhujšemu. V teh treh tednih sem užival, zares sem ponosen, da sem bil dela te izjemne kolesarske preizkušnje."

Uspeh Mezgeca je dopolnil Borut Božič (Astana), ki je zasedel deveto mesto, medtem ko je Jan Polanc današnjo zadnjo etapo končal na 53. mestu, v skupnem seštevku pa je dirko kot najboljši Slovenec končal na 42. mestu (+1:45:31). Božič je bil skupno 124. (+4:03:51), Mezgec pa 136. (+4:27:29).

Zmaga Quintane danes ni bila ogrožena, a je zaradi čudne kraljevske etape »sporna«

Današnja "paradna etapa" ni postregla s presenetljivim razpletom, 24-letni Quintana pa je po njej postal prvi Kolumbijec, ki je slavil končno zmago na italijanski pentlji. Južnoameriški specialist za gorske preizkušnje je prestižno rožnato majico oblekel na 16. etapi, ki še vedno buri kolesarske duhove.

"Sporna", kraljevska preizkušnja od Ponte di Legna do Val Martella v dolžini v 139 km, je namreč minila v ekstremnih vremenskih razmerah, Quintana in še pet drugih ubežnikov pa pri spustu s slovitega Stelvia ni upoštevala rdeče zastavice, po kateri bi morali upočasniti ritem in voziti za spremljevalnimi vozili. Nekatere ekipe na Giru ter Združenje poklicnih kolesarjev je zavoljo tega zahtevalo, da Kolumbijcu in še petim kolesarjem iz te skupine črtajo prednost, ki so jo pridobili na tem odseku etape, nekatere ekipe pa se s tem niso strinjale. Zavoljo tega se je v spor vmešala tudi Mednarodna kolesarska zveza (Uci), ki je zahtevo po črtanju izidov zavrnila in dejala, da je za celotno zmešnjavo kriva slaba komunikacija po radiu med prireditelji dirke in spremljevalnimi ekipami.

Kolesarska karavana na letošnjem Giru je zadnjo priložnost za spremembe v vrstnem redu imela na sobotni predzadnji preizkušnji od Maniaga do Monte Zoncolana, a je Quintana neposredne tekmece na gorski etapi vseskozi nadziral in zadržal nekaj manj kot tri minute prednosti v skupni razvrstitvi.