V nedeljo čaka kolesarje le še ravninska etapa s startom v furlanskem Huminu in ciljem v Trstu. Štiriindvajsetletni Quintana, ki je bil lani drugi na dirki po Franciji, je tako na pragu svojega prvega uspeha na italijanski pentlji, saj mora na zaključni etapi le še priti do cilja. V predzadnji etapi je na 17. mestu za zmagovalcem zaostal štiri minute in 45 sekund, ter bil eno mesto pred največjim tekmecem, rojakom Rigobertom Uranom (18., Omega Pharma-Quick-Step). Tako je razlika med njima pred zadnjo etapo ostala nespremenjena, tri minute in sedem sekund.

Za Rogersom je v predzadnji etapi za 38 sekund zaostal Italijan Franco Pellizotti (Androni Giocattoli), tretji pa je bil drugi Italijan Francesco Manuel Bongiorno (Bardiani-CSF, +0:49). Rogers je osvojil svojo drugo etapno zmago na Giru. Bil je v skupni dvajsetih ubežnikov, ki je že zelo zgodaj ušla in imela sedem minut prednosti pred glavnino, ko se je bližal Zoncolan. To je eden najtežjih vzponov v Evropi; kolesarji so morali zadnjih 10 kilometrov prevoziti v povprečno 11,9 odstotni klanec, ki je na nekaterih mestih tudi 22 odstoten.

Vodilna skupina se je na vzponu na Zoncolan vse bolj zmanjševala. Štiriintridesetletni Rogers je na koncu moči pomeril z Bongiornom, dvoboja pa je bilo konec tri kilometre pred ciljem, ko je navijač skušal potisniti v klanec Bongiorna, ta pa se je skorajda prevrnil. Rogers, ki ni videl, kaj se dogaja za njim, je nadaljeval, Bongiorno je nekaj časa še skušal ujeti prejšnji ritem, vendar je bila razlika že prevelika, da bi Rogersa ujel, prehitel pa ga je tudi Pellizotti. Rogers se je na tekmovališča vrnil šele aprila na dirki Liege-Bastogne-Liege, ker je bil lani osumljen pozitivnega dopinškega primera, obtožba pa je bila aprila umaknjena.

Navijači so se vpletli tudi v skupino zasledovalcev, v kateri je bila tudi vodilni na dirki. Quintana je objel v kolumbijsko zastavo odeta oseba, vendar je kolesarju uspelo ostati na cesti in ni padel. Italijan Fabio Aru (Astana) je bil na 22. mestu (+5:01) dovolj hiter, da je zadržal skupno tretje mesto in se otresel napadov Francoza Pierra Rollanda (23.,), ki je za njim v etapi zaostal štiri sekunde, ter rojaka Domenica Pozzoviva (24.), ki je bil devet sekund za Arujem.

Izmed Slovencev je danes najbolje kolesaril Luka Mezgec (Giant-Shimano), ki je bil 94., dve mesti za njim je končal Borut Božič (Astana), Jan Polanc pa je bil 103. Slednji je skupno najvišje uvrščen med trojico; je na 43. mestu, Božič je 124., Mezgec pa 138.