Poletna šola EdIT poteka v treh državah, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Sloveniji, na šestih lokacijah, njen namen pa je med drugim študentom ponuditi možnost, da v praksi preizkusijo in uporabijo svoje znanje, se še več naučijo o različnih tehnologijah, predvsem pa o vodenju projektov s pomočjo agilnih metodologij, o razvoju programskih rešitev in timskem delu.

Izziv, s katerim se bo soočala skupina v Ljubljani, nosi naslov Pametna raba vode. Naloga študentov bo, da zgradijo sistem, ki bo omogočal spremljanje porabe vode in pripomogel k ozaveščanju ljudi o njeni porabi ter tako pripomogel k njeni manjši porabi. V Mariboru pa bodo mladi možgani brbotali v iskanju rešitev za večigralski bingo, igro, ki bi jo lahko uporabniki po vsem svetu igrali na vseh elektronskih napravah – od mobilnikov do tabličnih računalnikov. »Pri končni izbiri udeležencev poletne šole gledamo na uravnoteženost skupin tako po predznanju, izkušnjah kot interesih. Prednost imajo študenti, ki jim programiranje ni tuje, zato tudi ni naključje, da med prijavljenimi prevladujejo študenti informatike in računalništva, elektrotehnike in matematike. Smo pa imeli tudi študente drugih smeri, na primer jezikoslovja, filozofije, antropologije in grafičnega oblikovanja,« opisuje Živa Gorup Reichmann, vodja razvoja kompetenc v podjetju Comtrade. Ti študenti so jih prepričali bodisi z izjemnim zanimanjem za programiranje bodisi z dodatnim znanjem, ki lahko v veliki meri pripomore k izboljšanju ravni rešitev.

»Dobra IT-rešitev se od povprečne razlikuje zaradi odlične uporabniške izkušnje in tudi po vključevanju mehanizmov igrifikacije. In to je razlog, da stremimo k interdisciplinarnosti ekip,« je pojasnila Živa Gorup Reichmann.

Po njenih besedah je EdIT idealna priložnost, da študentje preizkusijo, kako so svoje znanje sposobni uporabiti pri reševanju izzivov v skupini. V slabih dveh tednih skupnega dela morajo razviti prototip rešitve in ga predstaviti širši skupini zaposlenih v Comtradu. »Tovrstno izobraževanje je pomembno pri izboljševanju zaposljivosti,« meni Nika Dobnik, ki kot študentka trenutno že dela v Comtradu. »Na tak način te zaposlovalci opazijo in bolje spoznajo.«

Opis projektov in prijave zainteresirani študenti najdejo na http://www.comtrade.si/edit. jpš