Vaša varovanca iz Hrastnika sin Peter z osmim in Janoš Peterlin z 22. mestom kvalifikacij sta se brez težav uvrstila v današnji polfinale kajakašev.

Zadovoljen sem z nastopoma obeh. Petru je čoln stekel tako kot mora. Z izjemo izpuščenih vrat v drugi vožnji niti enkrat ni prišel v položaj, da bi jih udaril. To pomeni, da je pravi. Popraviti bo moral le še zavesljaj proti toku, saj je proga specifična in v tem elementu lahko pridobi veliko časa. Janoš je bil v prvem nastopu v krču, v drugem se je sestavil in odpeljal tako, kot je treba.

Kako sta se s sinom, potem ko je doživel veliko razočaranje v Londonu, lotila novega štiriletnega olimpijskega projekta Rio de Janiero 2016?

Lanska sezona je bila prehodna. Zamenjal je čoln in se vrnil na prejšnji model kapsl 2, v katerem se bolje počuti. V Londonu si je naložil preveliko breme, zato smo zdaj projekt nastopov, ne le do Ria 2016, ampak vsaj do leta 2017 s prvenstvom v Tacnu, zastavili malo drugače. Ko pri njem deluje glava, deluje tudi vožnja. Peter ima odlično tehniko, izjemen občutek in je vrhunsko telesno pripravljen, zato bo poudarek na psihični trdnosti. Ekipo smo okrepili s fizioterapevtom Urbanom Komcem, po svetovnih pokalih bomo verjetno vključili še kondicijskega trenerja. Petra je treba tudi spočiti, ker si sam preveč utruja svoje telo.

Naveza oče trener, sin tekmovalec deluje že od leta 1990. Ali ne pride do zasičenosti in naveličanosti?

Ne. Najtežje delo sem imel na začetku, ko sem ga moral naučiti vseh stvari v kajaku. Ko je to sprejel, zna odlično delovati tudi sam. Točno ve, kaj mora narediti. V trenutku, ko se pojavijo dvomi, kako izpeljati progo, se usedeva in se pogovoriva, kaj je najbolje zanj. Doslej je to delovalo brezhibno.

Veliko novih stvari ga na morete več naučiti.

Nič več. Sem bolj psihološka opora. Tekmovalec je vedno sam na progi, kjer mora pokazati svoje odlike. Ker sva skupaj že 23 let, že po njegovi mimiki točno vem, kako bo reagiral, kaj bo naredil. Včasih je namesto besed dovolj že pogled.

Katera vloga je težja: biti oče ali trener?

Enako. Na prvo mesto bi postavil prijateljski odnos, v katerem je veliko medsebojnega zaupanja, saj sem del njegove kariere od prvih zavesljajev. Za razliko od nekaterih očetov nikoli nisem bil diktator do sina. Ne delam le po sistemu, ampak tudi po občutku. Vsa nesoglasja sva reševala sproti.

Hodite v redno službo, saj ste na občini Hrastnik pristojni za šport, zato ga ne morete spremljati na vseh treningih po svetu.

Tekmovalce skušam naučiti čim večje samostojnosti. Skušam biti na čim več treningih, za kar porabim ves dopust. Letos sem bil z njim pozimi tri tedne v Združenih arabskih emiratih ter po en teden na Dunaju in v Londonu. Peter je drugačen, odkar ima družino. Veliko časa posveča hčerki Noli, na pripravah v Združenih emiratih je bila z njim tudi družina, zato je bil bolj sproščen.