Pred dnevi se je na portalu Youtube pojavil posnetek občana, ki je velenjskega redarja zalotil, kako je med službenim časom pred poslovalnico Banke Koper parkiral avto kar na invalidskem parkirnem prostoru. To je občana tako razjezilo, da se je postavil pred redarjev avto in nanj vpil, naj si napiše kazen. Deževale so kletvice in obtožbe. Posnetek si je ogledalo že skoraj 25.000 ljudi.

Redar se za razjarjenega občana ni zmenil, sedel je avto in se po nekaj vozniških manevrih mirno odpeljal. Zapis o dogodku, vključno s posnetkom, se je pojavil tudi na enem od spletnih portalov, ki je med Velenjčani zelo priljubljen, in tam se je sočna debata o tem, kaj naj bi bilo prav in kaj ne, nadaljevala. Na koncu so se na dogodek odzvali tudi na velenjski občini, kjer redarjevega ravnanja niso obsodili, temveč pozornost preusmerili na jeznega občana.

Občina: Redar službeno na banki

»Občinski redar je 27. maja prejel klic iz Banke Koper. Pozvali so ga k ukrepanju zaradi pogosto nepravilno parkiranih vozil na parkirnih prostorih, namenjenih obiskovalcem banke. Občinski redar je med opravljanjem službene naloge službeno vozilo parkiral na parkirni prostor, rezerviran za obiskovalce omenjene banke,« so pojasnili na velenjski občini, kjer so seveda spregledali, da je redar parkiral na prostoru, namenjenem invalidom. Zato so na občini tudi presenečeni nad reakcijo občana: »Redarja je nadlegoval in žalil tudi v prostorih banke, ob odhodu pa ga je, medtem ko ga je tudi žalil, ves čas snemal z mobilnim telefonom,« pravijo občinarji.

Še več, namesto da bi se ukvarjali z ravnanjem redarja, so se dobro pozanimali o občanu, ki je dejanje spravil v javnost: »Po doslej zbranih podatkih gre za občana, ki je storil že večje število prekrškov na področju mirujočega prometa, ki so tudi evidentirani. Tokratni dogodek pa bi lahko opredelili kot napad fizične osebe na pooblaščeno uradno osebo, ki se po zakonu obravnava kot prekršek oziroma kaznivo dejanje.«

Redarji vedno ohranijo mirne živce

Ob tem na občini niso zamudili priložnosti, da bi poudarili, kako medobčinska inšpekcija, redarstvo in varstvo okolja svoje naloge »opravljajo v skladu z zakoni, podzakonskimi predpisi in predpisi občin ustanoviteljic«. In čeprav se redarji pri svojem delu »pogosto srečujejo z opazkami, pa tako izstopajočih primerov, s kakršnim so se srečali, vendarle ni tako veliko«, ocenjujejo. »Običajno tisti, ki jih opozorimo na kakšen prekršek, to sprejmejo z razumevanjem in poskušajo napako odpraviti, ker se je tudi sami zavedajo. Se pa najde tudi kdo, ki se odzove drugače, s kakšno kletvico. Na verbalno obračunavanje smo pripravljeni in poskušamo pri tem ohraniti čim bolj mirne živce,« pravijo na občini.

Včeraj smo na Banki Koper želeli preveriti, ali je velenjski redar res službeno obiskal bančno poslovalnico ali gre le za priročen izgovor, s katerim želijo na občini zaščititi svojega uslužbenca, vendar pojasnil še nismo dobili. Posnetek redarja, ki je parkiral na prostoru za invalide, si lahko pogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v>c2vmW1WfXrY.