Rušitvena dela za začetek gradnje prve domžalske garažne hiše P+R so končana, javni razpis za pridobitev izvajalca pa poteka, je povedal domžalski župan Toni Dragar. Upa, da na postopek izbire ne bo pritožb, saj bi tako lahko začeli gradnjo že avgusta. Gradbeno dovoljenje že imajo, za gradnjo pa so pridobili tudi 1,5 milijona evropskih evrov. Ker je zemljišče občinsko, znaša vrednost celotne naložbe le pol milijona evrov več. Dela naj bi končali predvidoma do maja 2015.

Dragar si želi, da bi med tednom odpeljali v garažno hišo vse avtomobile, ki se pripeljejo v Domžale iz sosednjih občin oziroma bližnje okolice. Ta vozila namreč zapolnjujejo večino parkirnih prostorov v mestnem središču, saj se njihovi lastniki odpravijo iz Domžal v Ljubljano in Kamnik z javnimi prevoznimi sredstvi. »Ali pa se v Domžale pripelje vsak voznik s svojim avtomobilom, potem pa se na naših parkiriščih po štirje presedejo v en avto, ki jih odpelje v Ljubljano, vsaj trije avtomobili pa ostanejo v Domžalah praktično ves dan,« pojasnjuje župan, ki vidi rešitev za sprostitev mestnih parkirnih prostorov v brezplačnem parkiranju tranzitnih vozil v garažni hiši. Seveda bo parkiranje v garažni hiši brezplačno le za tiste, ki se bodo naprej odpeljali z javnim prevozom. Za druga parkirana vozila bodo uvedli sistem učinkovitega nadzora in plačila, da si ne bo kdo v garažni hiši omislil kar brezplačne garaže.

V garažni hiši je predvidenih 228 parkirnih prostorov, od tega jih bo 12 prirejenih za invalide. Parkirna hiša bo imela tudi polnilnico za električna vozila in kolesarnico. Ob garažni hiši bodo na vzhodni strani uredili še park z igriščem za približno 2500 stanovalcev bližnje soseske SPB.