Junak tekme pred 18.000 gledalci v Madison Square Gardnu je bil Dominic Moore, ki je v 39. minuti dosegel edini gol na tekmi. Odlična sta bila tudi oba vratarja, Šved Henrik Lundqvist pri domačih, ki je ubranil vseh 18 strelov na svoj gol in Dustin Tokarski pri Kanadčanih.

"Ne vem, kdaj sem bil bolj osredotočen na tekmo in zmago. Uspelo nam je in končno se po devetih letih veselim prvega finala za Stanleyjev pokal," je po tekmi povedal Lundqvist. Pri tem ne gre spregledati, da je bila to prva tekma končnice v Madison Square Gardnu brez podaljškov.

Finalnega nasprotnika bo New York morda dobil že v soboto zjutraj. Los Angeles Kings s slovenskim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem proti Chichago Blackhawks na zahodu vodijo s 3:2 v zmagah, ponoči pa gostijo šesto finalno tekmo v domačem Staples Centru v Kaliforniji. Prva tekma finala bo na sporedu 4. junija, prednost domačega igrišča pa bo imela ekipa zahoda, Los Angeles ali Chicago.

Pittsburgh bo imel zdaj skoraj teden dni časa, da si opomore po naporni seriji v drugem delu prvenstva. V prvem krogu končnice so Rangers proti Philadelphii zaostajali že z 1:3 v zmagah, nato pa so izločili še Pittsburgh in nazadnje Montreal in si po letu 1994, ko so bili v finalu uspešni, priigrali novo priložnost, da lovoriko postavijo v klubske vitrine. Pred tem so bili nazadnje prvaki v sezoni 1939/40.