Peter Kauzer ima z evropskih prvenstev osem kolajn (tri med posamezniki), zadnjo je osvojil leta 2011. »Skrajni čas je že, da končam sušo glede osvajanja odličij na EP. Potem ko je bila lanska poolimpijska sezona prehodna, se znova počutim tako, kot je treba. Sem motiviran in uživam v čolnu, potem ko sem se vrnil k staremu modelu. Proga na Dunaju je kratka, zato jo bodo zelo zavili, kajti drugače bo krajša od 80 sekund,« pravi kajakaš Peter Kauzer, ki računa, da se bo z Janošem Peterlinom in Simonom Brusom vmešal v boj za kolajno tudi v moštvenih vožnjah.

Kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so z bronom v moštvenih vožnjah rešili slovensko čast lani na EP v Krakovu. »Tudi letos merimo na sam vrh. Izbirne tekme so pokazale, da sem v dobri formi, tudi s čolnom sva se lepo spoprijateljila. Krog favoritov je vsako leto večji, pokazati bo treba maksimum, proga in tekmeci ne bodo dopuščali napak. Med posamezniki bo treba stopnjevati vožnje od kvalifikacij prek polfinala do finala, predvsem pa ostati zbran in ne divjati. Včasih je boljši kanček previdnosti kot pa brezglavi napad po najkrajši liniji,« napoveduje Benjamin Savšek, ki že ima bron z EP 2012 v Augsburgu.

Kanuist Luka Božič bo imel spet dvojni program. Tekmoval bo v kanuju enosedu (lani je bil edini slovenski finalist v Krakovu) in s Sašem Taljatom še v dvosedu. »V obeh čolnih imam visoke cilje. Zaradi izbirnih tekem v enosedu je bil dvosed malo na stranskem tiru, a sva s Sašem na zadnji tekmi v Tacnu že prikazala vožnjo, kot si jo želiva. Bilo je nekaj težav z izbiro čolna, a sva le našla pravi model. Ker doslej še nisva imela pravega stika s konkurenco, je nemogoče napovedati, kaj bova iztržila,« je povedal Luka Božič, ki je v tej sezoni že osvojil kolajno – srebrno na SP mlajših članov do 23 let v Avstraliji. Kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so lani osvojile kolajno v moštvenih vožnjah na SP v Pragi, zatrjujejo pa, da so sproščene in samozavestne. Prvi adut je Kragljeva, medtem ko Terčeljeva, potem ko je imela nekaj težav z zobmi, potrebuje več tekem, da ujame pravo formo, občutek in tekmovalni ritem.

Za deset kompletov kolajn je tudi sistem napredovanja nekoliko spremenjen, kot so ga sicer tekmovalci vajeni s svetovnega prvenstva in tekem svetovnega pokala. Iz kvalifikacij v polfinale napreduje 30 kajakašev, po 20 kajakašic, kanuistov enosedov in kanujev dvosedov ter 15 kanuistk. Minimalen cilj 14-članske slovenske reprezentance na Dunaju je vsaj napredovanje iz današnjih maratonskih kvalifikacij, ki bodo trajale deset ur, v polfinale. Iz polfinala v finale napreduje 15 kajakašev, po 10 kajakašic, kanujev enosedov in kanujev dvosedov ter osem kanuistov. V moštvenih vožnjah bo konkurenca nekoliko okrnjena, saj vse reprezentance v vsaki izmed petih kategorij nimajo po treh čolnov. Slovenija se bo zaradi ostrih internih pravil glede uvrščanja v reprezentanco borila za tri moštvena odličja (moški in ženski kajak ter kanu enosed), saj sta na EP na Dunaju samo ena kanuistka in dva kanuistična dvojca.