Tudi v skupnem seštevku je vrh kolumbijski, vodstvo in rožnato majico je obdržal rojak današnjega zmagovalca Nairo Quintana (Movistar), ki ima zdaj minuto in 44 sekund naskoka pred še enim Kolumbijcem, Rigobertom Uranom. Tretji je zdaj Francoz Pierre Rolland s tremi minutami in pol zaostanka.

Po zmedi zadnjih dni, ko se nekaj časa ni vedelo, kdo je prvi v seštevku Gira, so Kolumbijci danes spet pokazali zobe. Pobrali so vse, etapni uspeh in obdržali skupno vodstvo. Quintana ni imel težav pri branjenju skupnega vodstva, tako da bo v rožnatem nadaljeval tudi v 19. etapi. Danes je predvsem pazil na rojaka in tekmeca v boju za skupno vodstvo, Urana (končala sta na 10. in 11. mestu z 2:46 minute zaostanka), zvezdniški sij na etapi pa je brez težav prepustil še enemu rojaku.

Arredondo Moreno se je izkazal v odločilnem delu težke etape, na vzponu na 1760 metrov visoki Rifugio Panarotta. Pobegnil je štiri kilometre pred ciljem, potem ko so člani ubežne skupine že skupaj prekolesarili večji del vzpona, s pobegom pa sta pred njim neuspešno poskušala Thomas De Gendt in Franco Pellizotti. Ob Kolumbijčevem napadu pa mu niso sledili in še najbližje je bil njegov rojak Duarte, ki pa je na cilj prikolesaril s 17 sekundami zaostanka. Še 20 sekund več je zaostal tretji, Irec Philip Deignan.

Medtem ko so se Kolumbijci lahko veselili, pa je bil slabe volje avstralski zmagovalec Toura iz leta 2011 Cadel Evans, saj je izgubil stik z zasledovalci kakšnih pet kilometrov pred ciljem in s tem tudi precej izgubil v skupnem seštevku, tako da je s tretjega mesta zdrsnil na deveto.

Od slovenskih kolesarjev je bil danes najbolje uvrščen Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je bil 39. (+ 6:47), medtem ko sta Borut Božič (Astana) in Luka Mezgec (Giant-Shimano) na cilj prišla z glavnino na 137. in 138. mestu in s polurnim zaostankom. Skupno je Polanc prav tako 39. (+ 1:23,37), Božič je 129. (+ 3:37,27), Mezgec pa 145. (4:01,59).

Ulissi odstopil na Giru

Italijanski kolesar Lampreja Diego Ulissi, ki je bil na kolesarski dirki po Italiji po prvih dveh tednih, v katerih je zbral dve etapni zmagi in eno drugo mesto, v igri za visoka mesta, je danes zaradi bolezni odstopil.

"Zadnji dve etapi sem se mučil in komajda med zadnjimi pripeljal do cilja, danes pa zaradi bolečega grla in povišane temperature nisem mogel sesti na kolo. Razočaran sem, a v sezoni imam še kar nekaj ciljev, ki jih bom poskušal izpolniti. Eden izmed njih je tudi svetovno prvenstvo v Španiji, "je dejal Ulissi, nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji, ki naj bi po zagotovilih organizatorjev nastopil tudi na letošnji slovenski "pentlji". Ta se bo začela 19. junija v Ljubljani in po štirih etapah končala v Novem mestu.